- međunarodni sajam GAST 2022, nakon dvogodišnje pauze, ponovno otvara svoja vrata za sve izlagače i posjetitelje 16. do 19. ožujka 2022. godine u splitskoj Spaladium areni. Glavna tema ovogodišnjeg sajma GAST upravo je priprema za izazovnu turističku sezonu, s mnoštvom novih proizvoda, unaprijeđenih usluga, sajamskih popusta, ali i rješenja za manjak radne snage u turizmu koji se ove sezone očekuje.
Sajam GAST potvrdio je status vodećeg regionalnog sajma koji okuplja sve najbolje od gastronomije, vinarstva i turizma, kao i tvrtke iz područja ugostiteljstva i opremanja prostora u funkciji turizma. Kvalitetom svojih izložaka i visokom razinom stručnog programa konferencija i prezentacija, u poslovnim krugovima zauzeo je nezaobilazno mjesto pripreme još jedne turističke sezone i centralno mjesto okupljanja ciljane publike, poput vlasnika restorana, hotela i obiteljskih hotela, malih iznajmljivača te ugostiteljskih objekata iz čitave Hrvatske i Dalmacije.
Partneri sajma GAST 2022 su tvrtke Tommy, Bobis i Petason dok su generalni sponzori Premis i Creative Design. Sajam se održava pod pokroviteljstvom predsjednika RH, ministarstava poljoprivrede, gospodarstva i održivog razvoja, regionalnog razvoja i fondova EU te turizma i sporta, kao i Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i turističkih zajednica SDŽ i grada Splita.
Prateći globalne gastronomske trendove, 26. međunarodni sajam GAST obuhvaća niz specijaliziranih sajmova: 26. Međunarodni sajam prehrane, 26. Međunarodni sajam pića, 26. Međunarodni sajam hotelske i ugostiteljske opreme, 26. Međunarodni sajam vina – Dionizijana, 18. Međunarodni sajam namještaja – Furnitura, 16. Međunarodni sajam kave te 6. Međunarodni sajam sladoleda, pekarskih proizvoda i slastica.
-
Međunarodni sajam Gast 2022., 16.-19.03.2022., Spaladium arena - PROGRAM
Srijeda, 16.03.2022.
GAST BINA
10:00 Otvaranje 26. sajma GAST
11:00 – 15:00 Regionalno natjecanje World Skills Croatia – pomoćni kuhar i slastičar
15:00 – 19:00 Regionalno natjecanje World Skills Croatia – slastičarstvo
19:00Proglašenje pobjednika
Konferencijska dvorana Spaladium arene
"Konferencija za vlasnike apartmana, kuća za odmor i male poduzetnike u turizmu Apartman plus"
11:30 – 11:50 Pozdravni govor, moderator: Marija Mladineo
Martina Nimac Kalcina, ZOT
Jozo Tomaš, HGK
Alijana Vukšić, TZ Split
Joško Stella, TZ SDŽ
Stipe Čogelja, Županija
Tonči Glavina, Ministarstvo turizma i sporta
11:55 – 12:15 Prezentacija projekta, Ambasador turizma SDŽ, moderator: Marija Madineo
Stipe Čogelja, dožupan
Nastija Logar
Anamarija Cicarelli
Martina Nimac Kalcina
Renata Tešija
Barbara Marković
12:20 – 12:40 Smjernice u pogledu poslovanja od strane institucija
Jozo Tomaš, predsjednik HGK Split
Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Split
Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta
12:45 – 13:05 Plaćanje PDVa na provizije agencija putem sustava e-građani
Ivica Kusić, pročelnik Porezne uprave SDŽ
13:10 – 13:30 Mogućnosti financiranja, kreditiranje od strane RBA
Mirela Krstulović, RBA
Ana Kotur, Kent banka
13:30 – 13:50 Pauza uz osvježenje
13:55 – 14:20 Okrugli stol na temu novih izračuna cijena otpada
Jadranka Mimica, predsjednica Udruge Naš val Omiš
Leonardo Ljubičić, direktor Peovica d.o.o.
14:25 – 14:40 Prezentacija projekta certfikata Dalmatia green
Tihana Arapović, predstavnica Udruge Sunce
14:45 – 15:05 Zeleni marketing za eko iznajmljivače
Nastja Logar, Eco bnb
15:10 – 15:30 Oglašavanje na Google
Meri Čizmić, Interligo
15:35 – 15:50 Brendiranje smještajnog objekta kroz priručnik Superdomaćin; Trendovi izgradnje kuće za odmor
Ankica Čaleta, My Luxoria
15:55 – 16:10 Prednosti suradnje s turističkom agencijom Adriagate
16:15 – 16:30 Densa posteljina
Četvrtak, 17.03.2022.
GAST BINA
10:00 – 14:00 Regionalno natjecanje World Skills Croatia – kuharstvo
14:30 – 18:30 Regionalno natjecanje World Skills Croatia – kuharstvo
10:30 – 16:30 Regionalno natjecanje World Skills Croatia – ugostiteljsko posluživanje
18:00 – 19:00 Humanitarna revija „Poznati u kuhinji“ Tommy by chef Fabricio Vežnaver
(18:30 – 19:00 Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada)
Petak, 18.03.2022.
GAST BINA
09:00 – 14:30 Prvo nacionalno natjecanje mladih kuhara za svjetsko natjecanje međunarodnog gastronomskog udruženja Chaîne des Rôtisseurs – kuharstvo
15:00 – 15:30 Proglašenje pobjednika i dodjela medalja
16:30 – 17:30 Splitska gastro scena – predstavljanje restoranaby Tommy – Zrno soli
18:00 – 19:00 Illy baristi
Subota, 19.03.2022.
GAST BINA
10:00 – 11:00Splitska gastro scena: predstavljanje restorana by Tommy – Noštromo by Zlatko Marinović i Marko Rajilić
11:00 – 12:00Splitska gastro scena: predstavljanje restorana by Tommy – Dvorby Hrvoje Zirojević i Nikola Krcatović
13:00 – 14:00Splitska gastro scena: predstavljanje restoranaby Tommy – Maestroby Duje Pisac