Kada su pršuti u pitanju, zanimljivosti nikada ne manjka. Tako je bilo i na nedavno održanom 18. Nacionalnom sajmu pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda održanom u Sinju. Sajam koji je ove godine doživio svoju punoljetnost zahvaljujući Ani Barać i PC Sinj ponudio je raznovrsnu ponudu kako suhomesnatih tako i drugih proizvoda i sadržaja. Brojni posjetitelji degustirali su autohtone proizvode, ali i razgledavali izloženo. Na jednom mjestu uvijek je vladala povelika gužva, a razlog je bio pršut i to ne bilo koji. Prava atrakcija sajma.
U tradicionalnoj narodnoj nošnji svog drniškog kraja, kao pravi meštar od pršuta, svoje proizvode rezao je čuveni pršutar iz Otavica Ante Reljanović. Međutim, svatko je zastao na ovom izložbenom mjestu, bacio je pogled na jedan veliki, ogromni pršut kakav svih 18 godina nije bio na sajmu, piše portal ferata.
"Prijatelju moj ovo ti je pršut star pet godina. Njegova težina ti je 27 kilograma i odnjegovan je u našoj pršutani u Otavicama. Svinja je bila teška 2 kila iznad pet kvintala (500 kg). Tribalo je truda, pažnje i svega da bi se došlo do ove kilaže. Svinja je hranjena tri godine i plus ovih pet, to ti je osam godina, toliko je tribalo proći do konačnog proizvoda. Utrošeno je u ovaj proizvod puno toga. Međutim, ovo je top proizvod, vrhunska sirovina, ekstra genetika kao i križanje sorti", kazao jen Reljanović, podsjećajući kako je parac ovoga pršuta već izrezan i predstavljen javnosti.
"Bila je to za mnoge senzacija. U jednom priznatom hrvatskom restoranu imali smo predstavljanje pršuta, njegovo čišćenje i rezanje dugačkih feta. Uz domaći svit bili su tu gosti iz Španjolske sa svojim svjetski pršutom Pate Negra i ostalim suhomesnatim proizvodima. Kada su vidjeli naš pršut kazali su organizatoru svečanosti da kvaliteta našeg pršuta, s obzirom na težinu, nije Bog zna kakva. Međutim, kada smo počeli rezati i oni su probali narezane fete, ostali su oduševljeni. Toliko su bili fascinirani pršutom da su poslije hodali za mnom kako bi se ispričali za ono što su kazali da pršut nema kvalitetu. Kazali su mi da takvo što u životu nisu kvalitetno vidjeli, a da je ukusno po svim mogućim parametrima kvalitete suhomesnate hrane", priča za portal ferata Ante Reljanović dodajući kako se sada ovaj pršut evidentira prema Guinnessovu knjigu rekorda.
"Do sada sam bio na vrhu što se tiče rekorda. Imao sam od 22,5 kilograma i bio je dug 103,5 centimetara. Inače, ovaj pršut od 27 kilograma kada se dobro izriže i složi može biti dovoljan za počastit svate od 500 ljudi. To je top proizvod i tu se nema šta dodati", kazuje okupljenima oko svoga štanda Ante Reljanović, jedan iz plejade vrhunskih i poznatih pršutara čuvenog drniškog kraja.
Uz malu pauzu zbog objektivnih razloga, Reljanović se sa svojim proizvodima, kako kaže, vratio na njemu drag sinjski sajam gdje je osvajao vrijedne nagrade. Inače, Ante Reljanović, umirovljeni je satnik i veterana Domovinskog rata iz 113. (šibenske) i 142. brigade (drniške), pripadnik diverzantskog voda s 1500 dana provedenih u borbenome sektoru. Tijekom Oluje teško ranjen, a zajedno s njim na istom položaju teško ranjen bio je njegov suborac, bivši alkarski vojvoda Boško Ramljak. Nakon ranjavanja i 12 operacija, završetka Domovinskog rata i poraća Ante Reljanović krenuo je, a što bi drugo Drnišani nego u pršutarske vode, s pršutanom na ognjištu svoga roda, u Otavicama gdje se na uzvisini nalazi Crkva Presvetog Otkupitelja, u narodu znana i kao Meštrovićev mauzolej.