Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Često jedete tunu iz konzerve? Ove tri stvari svakako trebate uzeti u obzir

Pretjerana konzumacija konzervirane tune može imati štetne zdravstvene učinke
D.D. / Foto: Pixabay29. siječnja 2024. 09:36
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

1. Živa i teški metali
Jedan od glavnih nedostataka čestog konzumiranja konzervirane tune je prisutnost žive u ovoj ribi, piše Novi list.

Ovisno o tome koliko i prije svega o vrsti tune koju jedete, moguće je unositi više ili manje velike količine ove tvari, što dovodi do potencijalnih zdravstvenih rizika.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Ovaj se metal može nakupiti u ljudskom tijelu, što dovodi do potencijalnih neuroloških i razvojnih problema.

Istraživanje iz 2020. objavljeno u časopisu “Environmental Research” pokazalo je da visoka konzumacija ribe s visokim sadržajem žive, poput tune, može povećati rizik od neuroloških poremećaja.

Živa, koja dospije u okoliš zbog različitih vrsta proizvodnih aktivnosti, taloži se u jezerima, rijekama i oceanima.

Odavde očito ulazi u životni ciklus vodenih organizama.

No, živa u oceanima također je proizvod razgradnje prirodnog organskog ugljika, objavili su znanstvenici u časopisu Global Biological Cycles.

Kada živa uđe u vodu, u oba slučaja mikroorganizmi je pretvaraju u vrlo otrovni oblik nazvan metil živa koji se nakuplja u mesu ribe koju jedemo.

Metil živa se posebno nakuplja kod većih grabežljivaca, zbog čega je veća riba, poput tune, riskantnija za konzumaciju od, primjerice, srdele.

Ribe stoga imaju različite razine žive. Konzervirana tuna ima relativno visoku razinu žive, pa bi njezina konzumacija potencijalno mogla postati štetna iznad tri porcije tjedno.

Prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), gotovo svatko ima malu količinu metil žive u krvi (ali ispod razine koja može izazvati zdravstvene posljedice).

Ali metil živa je moćan neurotoksin, pa jedenje previše ribe zapravo može uzrokovati trovanje živom.

Simptomi uključuju svrbež ili trnce u prstima na nogama i rukama, slabost mišića, probleme s koordinacijom, poremećaje govora i sluha te smanjen periferni vid.

Također treba napomenuti da su visoke razine žive kod trudnica izuzetno opasne i mogu uzrokovati poremećaje središnjeg živčanog sustava kod njihove djece.

2. Bisfenol A (BPA)
Prisutnost žive svakako nije jedini dobar razlog za ograničavanje konzumacije tune.

Neke konzerve tune mogu sadržavati BPA, spoj koji se koristi u pakiranju i može poremetiti endokrini sustav.

Istraživanje objavljeno u “Journal of Endocrinological Investigation” 2021. povezalo je izloženost BPA s hormonalnim promjenama.

Kao što je pokazalo nedavno istraživanje koje je proveo časopis “Il Salvagente”, sve konzerve tune koje su analizirali od strane laboratorijskih tehničara grupe Maurizi sadržavale su tragove bisfenola A, tvari za koju je EFSA također podigla pragove dopuštene ograničenja migracije za čak 100 puta.

Da biste to prevladali, preporuča se odabir staklene ambalaže, koja je s ove točke gledišta najsigurnija.

3. Natrij i konzervansi
Konzervirana tuna često sadrži velike količine natrija i konzervansa, što može biti štetno za zdravlje srca i krvni tlak.

Istraživanje iz 2019. istaknulo je vezu između prekomjerne konzumacije natrija i hipertenzije.

Iz tog razloga pokušajte uvijek čitati etikete i odlučiti se za verzije s niskim udjelom natrija i bez dodanih konzervansa.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
2
Laž
1
Sad
3
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Više vatrogasnih intervencija u Splitu i županiji: Gorjelo u Solinu i na deponiju kod Trogira
12
min
Više vatrogasnih intervencija u Splitu i županiji: Gorjelo u Solinu i na deponiju kod Trogira
Loše spavate i to vam se ponavlja iz noći u noć? To je jako loša vijest za vas, morali bi ste potražiti pomoć
5
sat
Loše spavate i to vam se ponavlja iz noći u noć? To je jako loša vijest za vas, morali bi ste potražiti pomoć
"Di ću parkirat?" - ovo pitanje ne postavljaju oni koji koriste splitske javne bicikle
5
sat
"Di ću parkirat?" - ovo pitanje ne postavljaju oni koji koriste splitske javne bicikle
DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso
6
sat
DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso
Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
7
sat
Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Racija u Dicmu: Ugostiteljski objekt zatvoren zbog kršenja propisa, muškarac priveden
    Racija u Dicmu: Ugostiteljski objekt zatvoren zbog kršenja propisa, muškarac priveden
    15. prosinca 2025. 12:18
  • Anđa Marić šokirala sve: 'Moj sin je alkoholičar, bolesnik, ovisnik. Sada je u istražnom zatvoru i odgovarat će...'
    Anđa Marić šokirala sve: 'Moj sin je alkoholičar, bolesnik, ovisnik. Sada je u istražnom zatvoru i odgovarat će...'
    15. prosinca 2025. 17:53
  • Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    16. prosinca 2025. 00:46
  • Vozačica splitskog Prometa: "Kad me vidjela za volanom, rekla je da zaustavim autobus i izašla..."
    Vozačica splitskog Prometa: "Kad me vidjela za volanom, rekla je da zaustavim autobus i izašla..."
    15. prosinca 2025. 20:06
  • Reinerov sin je u pritvoru
    Reinerov sin je u pritvoru
    15. prosinca 2025. 17:31
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.