Danas je u Hotelu Alkar započeo dvodnevni 20. Nacionalni sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda s međunaronim sudjelovanjem. Sajam je svečano otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva David Vlajčić.
Organizator Sajma je Poduzetnički centar Sinj, a suorganizatori Grad Sinj i Splitsko-dalmatinska županija.
Na sajmu je svoje je proizvode izložilo 60-ak izlagača iz cijele Dalmacije, Istre, Slavonije, ali i inozemstva, Slovenije, BiH i Italije. Uz pršute i ostale suhomesnate proizvode u ponudi su i maslinovo ulje, sirevi, vino, pčelarski proizvodi, krušni proizvodi te druge delicije, kao i suveniri i rukotvorine.
Održavanje Sajma podržao je i gradonačelnik Sinja Miro Bulj:
‘Ovo je naša gastro ponuda i tradicija. Održati sajam 20 godina nije mala stvar. Moramo ulagati u poljoprivredu, porazni su rezultati u Hrvatskoj po pitanju proizvodnje svinjetine. Samo prošle godine smo uvezli 600 tisuća komada živih svinja, što je 26% više u odnosu na onu prethodnu godinu, a 50% svinjetine manje uzgajamo nego prije dvadeset godina. Moramo raditi na tome na napunimo naše ‘kočake’ svinjama, da imamo svoj domaći pršut, a ne uvozni.’