Vinski festival okuplja ljubitelje vinske kapljice, pa tako u dva dana koliko traje, možemo kušati vrhunska vina kaštelanskih vinara. Svi znamo kako tu glavnu riječ vodi Crljenak kaštelanski, predak Zinfandela čiji korijeni vuku iz Kaštela te je tako Crljenak postavljen na svjetsku vinsku mapu.
Osim vina, na ovom festivalu želi se promovirati "Dalmatinska marenda", kao nematerijalno kulturno dobro. U tom cilju mediji su jučer posjetili kaštelanske vinare, te svjedočili pripremanju dalmatinske marende.
Prva stanica bila je kušaonica Bedalov u Kaštel Kambelovcu gdje nam je kaštelanski vinar Jakša Bedalov pripremio tradicionalnu kaštelansku marendu. Kušaonica vina obitelji Bedalov nalazi se na samoj rivi u Kaštel Kambelovcu, i ljeti je nezaobilazna postaja turista, koji uz šum mora žele uživati u dobroj vinskoj kapljici.
U njegovoj autohtonoj kušaonici/vinariji ponudio je šporku manistru, dolce garbo od janjeće jetrice, paštu fažol sa suhim mesom te pileći tingulet.
"Marenda može biti malo mortadele, sira i jogurt za ljude koji rade 8 sati u uredu, ali za ljude težake marenda je nešto drugo. Oni su spravljali kaloričnu hranu od koje su se mogli okrijepiti te nastaviti s radom. Tu su najčešće bila naša poznata jela kao fažol, tripice, dolce garbo, manistra. Kad kažemo marenda onda mislimo i na druženje, jer uz jelo se uvijek nešto i popije, malo proćakula, ostane se i duže, tako da je marenda jedan, možemo tako reći, kult u Dalmaciji", pojasnio je Bedalov.
Uz dobru marendu uvijek se dobro pije pa je uz navedena jela poslužen Crljenak, Rose te Maraština.
Moramo još napomenuti kako njegove butelje vina nose jako lijepe i emocijama nabijene etikete jer na njima se nalaze sve kaštelanske kule i dvorci te tako ovaj vinar pokazuje i svoju bezuvjetnu ljubav prema Kaštelima.
Sljedeća vinska postaja bila je vinarija Marina Milana u Kaštel Novom. Ako vas put nanese u Kaštel Novi, obavezno svratite i kušajte vino obitelji Milan, vjerujem, kako ćete se vratiti ponovno. Ljubazni vlasnik ugostio nas je u svojoj konobi, koja je uređena tako decentno i lijepo, te imate osjećaj kao sjedite u nekoj autohtonoj konobi iz prošlog stoljeća.
Na kušanje je ponuđen Crljenak iz 2023 godine sa 16 % alkohola. Vinski znalci bi sigurno ovo vino okarakterizirali raznim epitetima ali probrana ekipa složila se kako je vino vrhunsko. Sam vinar pojašnjava kako je ovo vino istine.
"Pij malo, pij dobro", moto je ovog vinara, a upravo ovo vino se jako dobro sljubljuje uz dalmatinsku marendu.
Sve ljubitelje vina i dalmatinske marende pozivamo da posjete Zinfest, 14.i 15. studenog te uživaju u vrhunskim vinima i kaštelanskoj marendi.