Bobići su slatkiši koji se vežu uz blagdan Svih svetih, a u Dalmaciji se tradicionalno daruju na taj dan. Izvorni naziv slastice je “fave dei morti” što bi značillo “bob mrtvih”, a ime i porijeklo ova slastica vuče iz Trsta odakle se recept u 18. stoljeću proširio po jadranskim gradovima. Bobići se tradicionalno pripremaju uoči blagdana Svih svetih, u brojnim kućama i slastičarnicama.
Prije nego sam ih sama počela praviti i naravno, ne samo za blagdan Svih svetih, nauživala sam se onih iz starog “Bobisa” čiji okus danas kao da ne postoji više. I da, najčešće sam ih uz mandulat nosila prijateljima gdjegod sam po svijetu putovala jer mi je to, bez da se itko uvrijedi, baš nekako oduvijek bila “slatka razglednica” Splita. Donosim vam recept malo prije Svih svetih da možete do tada mrvu “provježbati”.
SASTOJCI:
- 200 grama badema
- 330 grama šećera u prahu
- jedno jaje
- pola praška za pecivo
- vanilija šećer
- žličica ruma
PRIPREMA:
Samljeti 200 grama badema i odvojiti šaku sa strane. Pomiješati mljevene bademe i 330 grama šećera u prahu. Dodati žličicu vanilija šećera i pola praška za pecivo. Sve izmiješati žlicom.
Izmiješati mikserom jedno jaje i dodati u zdjelu sa bademima i šećerom. Dodati žličicu ruma i sve zamijesiti dok ne dobijemo tijesto.
Pola smjese odvojiti. U tu polovicu dodamo 10-20 grama kakaa u prahu i zamijesimo da dobijemo tamnu smjesu.
Od tijesta odvojimo komad i valjamo štapiće debljine otprilike 1 cm. Prospemo malo mljevenih badema koje smo ostavili na početku i uvaljamo štapiće. Otkidamo nožem komadiće duge 1 cm i zavaljamo kuglice.
Poslagati ih na papir za pečenje i peći na temperaturi 140 celzija 10 minuta.