Odmah da vam kažem da je ovo cheesecake koji se peče u pećnici u vodenoj kupelji. Ukoliko niste spremni za malo više posla, a pogotovo sada ljeti, bolje je da nađete nekoga tko će ovo umjesto vas napraviti, hehe. Bila bi naime, prava šteta da se ne zasladite ovakvom slasticom ljeti. Tko je probao, tražio je još jedan komad. Doduše, okružena sam ljudima koji ne vole kad je kolač previše sladak, a ja u sve stavljam manje šećera nego li bi po receptu trebalo. No, da previše ne duljim, evo sastojaka:
PODLOGA
- 400 g graham keksa
- 80 g maslaca
KREMA OD SIRA:
- 900 g krem sıra
- 200 g šećera
- 5 jaja
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 žlica naribane korice limuna
- 2 žlice limunovog söka
- Žlićica ekstrakta vanilije
PRELJEV OD LIMUNA:
- 100 g lemon curda
- Šlag za ukrašavanje u kojeg dodajte jedan vanilin šećer, limun, limeta
KREMA OD LIMUNA - LEMON CURD
- 3 žumanjka
- 3 žlice šećera
- prstohvat soli
- Naribana korica limuna
- 80 g maslaca
- Sok od tri limuna
- Pola žličice ekstrakta vanilija
PRIPREMA:
Ja najprije napravim Lemon Curd. Ovo su mjere za tortu kalupa 26 cm. Lemon Curd je fantastična krema od limuna koju čuvam u staklenci i osim na ovu tortu, dodajem je sladoledu, jogurtu, mažem na palačinke…
U lončiću kojeg ćete staviti u vodenu kupelj istucite žumanjke, šećer, prstohvat soli, te dodajte sok, od limuna i ribanu koricu limuna. Na kraju umješajte maslac i stavite kuhati u vodenu kupelj. Miješajte dok se krema ne počne zgušnjavati. Potrebno je neikh desetak minuta. Je li se dovoljno zgusnulo provjerite tako da na kuhači s kojom promiješate kremu, napravite trag prstom. Ako ostane trag, gotova je. Procijedite je kroz sito da uklonite koricu limuna i da krema bude glatka. Ohladite.
Kalup od torte obložite sa svih strana papirom za pečenje. Sameljite kekse, dodajte im otopljeni maslac i utisnite dobivenu smjesu u kalup. Pecite 8 minuta na 170C. Izvadite i pustite da se dobro prohladi. U međuvremenu pripremite kremu. Istucite 900 grama krem sıra sa šećerom, (krem sir - ABC, Philadelphia, Lidlov od 300 g kutijica…) dodajte vrhnje, jedno po jedno jaje (stalno ručnim mikserom ili u kuhinjskom robotu miješajte kremu). Na kraju dodajte limunovu koricu, sok i vaniliju. Ulijte na prohlađenu podlogu u kalupu. Obložite kalup sa aluminijskom folijom, visoko preko ruba podignite foliju jer tako pripremljeni kalup sa smjesom stavljate u dublju škrovadu (protvan). Ulijte u tu posudu vodu da bude što više uronut kalup od torte. Zato je važno da je aluminijska folija visoko podignuta da vam voda ne uđe u smjesu. Stavite peći na 220 C 15 minuta, a onda smanjite temperaturu na 100 C i pecite još sat vremena. Kad izvadite tortu površina mora biti čvrsta. Kad se torta dobro ohladi, namažite obilati sloj Lemon Curda po površini i ukrasite. Ohladite tortu, najbolje preko noći. I ne šetatjte s tom tortom po vrućini ko moja kćer jer će vam Lemon Curd iscuriti na sve strane