Svaki put kad izađem iz tunela Sveti Rok i ugledam Dalmaciju, moja se duša rastopi. Moguće da je to zbog godina koje se već uredno kupe, a možda je samo genetika. Međutim, moram priznati da sam tu veliku ljubav i čežnju prvi put shvatila na turneji po Australiji i Novom Zelandu s našim neprežaljenim Vinkom Cocom, glazbenikom Ivicom Badurinom, te našim domaćinima Milivojem Balićem i dragim prijateljem i kolegom Vjeranom Duplančićem. Vjeran živi u Perhu i dobitnik je ovogodišnje nagrade Grada Splita pa koristim prigodu za čestitanje!
U Australiji, na svakom koncertu, ljudi su na spomen Dalmacije plakali. No, ovo je gastro kolumna pa neću o svom glazbenom dijelu života. No, željela sam dati nekakav uvod u recept koji sam osmislila i koji je moja posveta, moja oda najljepšem komadiću planete - Dalmaciji.
U Velikom tjednu kuće u našem kraju mirišu na sirnice, a ovaj kolač kojeg ću vam podrobno opisati donijet će slične mirise iako su za njega potrebne sasvim skromne namirnice. Nećete potrošiti 10 jaja, nego jedva dva. Nema maslaca, a nema ni onolike pripreme koja traje barem osam sati. A opet s druge strane, uživat ćete u svakom zalogaju. Zašto Dalmela? Zato jer je sastavljena od svih sastojaka ovog našeg podneblja: naranča, marmelada, med…ali, da ne opisujem previše evo recepta:
SASTOJCI ZA TIJESTO:
- 400 g brašna
- 40 g šećera
- 1 žumanjak i 1 cijelo jaje
- 10 g suhog kvasca + 130 ml tople vode + 40 g šećera
- 60 ml ulja
- Žlica meda
- Korica jedne naranče
- Žlica Kruškovca
- Prstohvat soli
ZA PUNJENJE:
- 2 žlice marmelade od drijenjka (šipka)
- 2 žlice mljevenog badema
ILI
- 2 žlice marmelade od naranče
- 2 žlice Arancina ili 2 žlice komadića tamne čokolade
ILI
- 2 žlice marmelade od marelice
- 2 žlice grožđica
PRIPREMA:
Tijesto zamijesite tako da s jedne strane pomiješate brašno, ulje, jaja, med, prstohvat soli, koricu naranče i kruškovac, a u drugoj posudi stavite toplu vodu, suhi kvasac i onaj drugi dio šećera (piše u opisu sastojaka). Taj kvasac ostavite samo desetak minuta da se aktivira i onda ga spojite s ostalim sastojcima. Izmiješajte mikserom nastavcima za tijesto i ostavite da se diže. Trebat će otprilike dva sata dok se udupla. Prebacite tijesto na podlogu za valjanje, pobrašnite koliko treba i podijelite tijesto na tri dijela. Razvaljajte u pravokutnik i namažite marmeladom npr. šipak I posuti mljevenim bademima. Ostala punjenja su gore opisana. Zarolajte I smjestite u neki pravokutni kalup za pečenje. Ostavite pola sata da miruje, a nakon toga namažite bjelanjkom koji je ostao od drugog jaja. Bjelanjak istucite vilicom, namažite kistom po kolaču i možete posuti:
- krupnijim šećerom (tučene kocke šećera)
- Granuliranim šećerom
- Posipom od maslaca, šećera i brašna
Pecite 20-ak minuta na 170°C ventilacija ili na 180°C grijači gornji i donji.
POSIP ZA DALMELU:
80 g maslaca pomiješati sa 80 grama smeđeg šećera. Dodavati 80 g brašna malo po malo, dobro miješati. Na kraju mijesiti rukama sve dok posip nije sastavljen od manjih i većih grudica. Tako pripremljen posip čuvam u zamrzivaču i kad mi je potreban, pobacam šaku tako smrznutog po nekom kolaču.
Punjenja sam napravila po svom guštu, a vi slobodno dodajte svoja. U slast!