Vjerojatno u svom okruženju imate ljude koji nisu ljubitelji torti, a ipak od svega najviše vole slastice s puno kreme. I onda kad se približi njihov rođendan redovito razbijam glavu kako im napraviti tortu koja bi mogla zadovoljiti njihove prohtjeve. Po internetu možda i postoje neki recepti koji bi spojili krempitu i princes krafnu, ali ja to nisam baš istraživala. Zapravo imam odličnu kremu za “princeze”, a što se tiče krempita jedina koja me je oborila s nogu je ona iz slastičarnice Klasika u Kopru.
Kako nisam uspjela dokučiti njihovu tajnu te svilenkaste, divne žute kreme, upotrebila sam “svoju” i nastao je spoj krempite i princes krafne. Tijesto je kora za krempite, ali pročitajte što sam napravila s tom korom:
SASTOJCI:
- 2 kore za krempite tj. 2 lisnata tijesta
- 1 l mlijeka
- 9 žumanjaca
- 9 žlica šećera
- Vanilija prah ili pasta
- 100 grama gustina ili tri pudinga od vanilije
- 100 g maslaca
- Šećer u prahu
PRIPREMA:
Razvaljajte lisnato tijesto u dvije kore (može i ono gotovo razvaljano) pa ga izbockajte vilicom i pecite na preokrenutom limu 15 - 20 minuta na 190 C. Kad se ohladi jednu koru odrežite prema rubu vašeg kalupa u kojem ćete slagati tortu, a ostatak smrvite kore rukama. Vidjet ćete na slici listiće koje namjerno nisam maknula da dobijete bolji dojam. Kremu napravite tako da u posudu u kojoj inače kuhate kreme ulijete litru mlijeka. U drugoj posudi istucite žumanjca sa šećerom, dodajte prah ili pastu vanilije, uzmite od litre mlika par žlica i kad to izmiješate dodajte gustin i dobro pjenjačom istucite da ne bude grudica. Mlijeko zakuhajte i kad postane vruće uzmite par žlica vrućeg mlijeka i stavite u “žutu smjesu”. Promiješajte. Ja taj postupak ponovim barem dva puta da se žumanjci naviknu na vrućinu. Tek tada ulijte smjesu u posudu s mlijekom, smanjite temperaturu i zakuhajte kremu. Pokrijte je prozirnom folijom da se ne stvori korica. Kad se dobro ohladi mikserom miješajte kremu u koju dodajete komadić po komadić maslaca.
Kad se krema ohladi, slažemo tortu. U kalupu na dnu stavite cijeli komad kore koje ste prethodno izrezali i na to prvi sloj kreme. Sljedeći sloj su smrvljene kore pa sloj kreme. Tako dok imate kreme, a po vrhu opet izlomljene kore i puno šećera u prahu. Dobro ohladite.