[N]isam kuharica po profesiji. Moje radno mjesto je na pozornici, ali zaluđenost gastronomijom odredile su dvije situacije: Dalmatinka sam, a one se rode s nervom za kuhanjem kako bi držale obitelj na okupu, oko stola. Druga, jednako bitna stvar je poznanstvo s Mirom Bogdanovićem. Uvukao me u svoju SKMER priču prije gotovo dvadeset godina. Sve što sam mogla, upila sam od njega. Svakog dana provedem barem nekoliko sati u mojoj najdražoj prostoriji, a oni koji su kušali to što spremam, kažu da je dobro.
U ovom “Dalmatinskom neodricanju” podijelit ću s vama neka svoja otkrića, recepte koje sam iskreirala noseći “kulinarske pokušaje” svojim prijateljicama na test i neke stare recepte kojima sam dodala nešto svoje.
Budući da je jedna od prvih rečenica - "Dalmatinka sam" - nek' je takva i prva slastica. Prava, dalmatinska. Recept je materin, a ona ga je naravno dobila od svoje matere. Jer tako to u nas ide. S “kolina na kolino” uz poneke dodatke koje donese svako novo vrijeme. Vjerujem da mnogi od vas imaju “svoj najbolji recept”, ali ako imate vremena, probajte i ovaj. Dobar je.
PARADIŽOT
Sastojci:
-
5 jaja
-
800 ml mlijeka
-
200 g Petit Beure keks
-
5 žlica šećera
-
rum
-
1 vanilin šećer
-
ribana čokolada
Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. U drugu posudu sa žumanjcima dodajte 5 žlica šećera i jednu žlicu vanilin šećera. Ili žlicu ekstrakta vanilije, paste, mahune…štogod imate ili volite. Izmiksajte.
U zdjelu posložite kekse Petit Beure poprskane rumom. Mlijeko zagrijte i kad je dovoljno vruće velikom žlicom uzimajte bjelanjke pa ih spuštajte u vruće mlijeko. Prokuhajte. Otprilike minutu i po. Ja ih polijevam mlijekom sa svih strana. Vadite ih rešetkastom žlicom i slažite po keksima.
Kad su svi “oblačci” posloženi, uzmite dvije “kacijole” (kutlače) tog vrućeg mlijeka i ulijte ih u izmiksane žumanjke. Nek se naviknu na toplinu. Nakon toga ih vratite u mlijeko i kuhajte do prvog vrenja. Čim uzavre sklonite s vatre i pažljivo uspite u zdjelu s keksima i bjelanjcima. Ja to polako, sa strane sipam.
Još vruć paradižot pospite sa dosta ribane čokolade i ostavite vani da se hladi. Ako volite, kad je dovoljno ohlađen, jedite. Ja ga tako mlakog spremim u hladnjak. Ledeni mi je najljepši. Naročito ljeti.