[VELIKO-SLOVO-POV]N[KRAJ-VELIKO-SLOVO]e znam koliko volite sir ricottu, ali ako ste pratili ovo moje “Dalmatinsko neodricanje” vjerojatno ste primijetili da u receptima slatkim ili slanim, često koristim baš taj lagani sir. Jednom prilikom sam u Kopru upoznala sirara iz Trsta. U razgovoru oko moje neiscrpne teme, a to su upravo sirevi, doznala sam priču o nastajanju ricotte. Naime, kad se od mlijeka napravi sir, tekućina koja preostane je sirutka. Ona je naravno zdrava za mnogo stvari, ali nju koja je ustvari nusproizvod, domišljati Talijani su iskoristili za još nešto.
Dakle, u sirutku koja ostane nakon sirenja, ubaci se nekoliko kapi limuna i nastane ricotta. Kako je neimaština u prošlosti bila motiv za kreacije! I upravo od nje, naši su susjedi napravili brojne slastice koje danas već na mnogim mjestima možete kušati i u Splitu. Postali su jako popularni u posljednje vrijeme. No, ovaj kolač, nećete naći nigdje. Zato ga napravite sami, nije komplicirano.
SASTOJCI:
- 425 g sira ricotta
- 300 g šećera
- 180 g brašna
- 180 g maslaca
- 3 jaja
- 1 limun
- 1 žličica ekstrakta vanilije ili paste ili pola žličice praha vanilije
- Pola žličice sode bikarbone
- Prstohvat soli
- Šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA:
U jednoj posudi prosijte brašno, prstohvat soli i sodu bikarbonu, a u drugoj mikserom izmiješajte omekšali maslac i šećer. Dodajte ricottu i nastavite miješati. Zatim naribajte koricu jednog limuna i dodajte iscijeđeni sok. U smjesu ubacite brašno i izmiješajte špatulom lagano dok se smjesa ne ujednači. Prebacite u namašćeni kalup željenog oblika i pecite na temperaturi od 180 cca 45-50 minuta. Kad se ohladi posit ga šećerom u prahu.
Dobar tek!