[M]ožda ćete mi zamjeriti što ću vam danas preporučiti kolač s jabukama jer je sezona marelica, malina, borovnica, ali meni su jabuke u svakom godišnjem dobu poželjne. Ovaj kolač je jako sličan talijanskoj “torti di mele” uz naravno neke moje modifikacije, jako se brzo i jednostavno priprema i ide fantastično sa kuglom sladoleda od vanilije. I bome, jabuke imate uvijek za kupiti. Za ovaj kolač koristim onaj uski duguljasti kalup, ali možete naravno koristiti i okrugli, mislim da je količina smjese dostatna za promjer od 22 ili 24 cm.
I ako ste do sada pratili ovo moje “Dalmatinsko neodricanje”, susreli ste se sa ubacivanjem melase (ili moscavada) umjesto šećera. Zdravije je, ali i puno ljepše jer taj tamni šećer daje onu finu, “karamelastu” aromu.
Evo recepta:
- 4 jaja
- 150 g moscavado šećera ili melase
- 250 g mascarpone sira
- 250 g brašna
- žličica praška za pecivo
- žličica cimeta
- kora i sok jednog limuna
- 4 manje jabuke
Jaja (ne odvajate bjelanjak od žumanjka) tući sa moscavado šećerom, najbolje ručnim mikserom, dodati mascarpone i cimet. U smjesu ubaciti sok i koricu limuna, te prosijano brašno s praškom za pecivo. Umiješati jabuke izrezane na kockice i sjediniti špatulom.
Ja izrežem tri jabuke, a četvrtu ostavim za vrh kolača. Staviti u dugujasti ili kalup za tortu prethodno namašćen i obložen papirom za pečenje. Po vrhu poslagati tanko narezne jabuke. Peći na 180°C oko sat vremena. Pečen i još vruć kolač premazati pekmezom od marelica kojeg ste malo razrijedili vodom i prokuhali da bude vruć.
Dobar tek!