Divim se onima koji su od starog, neprodanog proizvoda napravili novi, bolji i tri puta skuplji. Takav slučaj je “Almond croissant” – kroasan s bademom. I odmah ću vam otkriti kako oni kakve možete kupiti u nekim boljim splitskim pekarnicama ili kavanama, nisu najbolji. Da budem preciznija, ako ste ih ikada probali u nekoj od europskih zemalja, Italiji, Irskoj, Francuskoj… ljestvicu ćete jednostavno postaviti visoko.
Kod nas kao da se štedi na punjenju. Doduše, jedan takav kroasan u Irskoj danas košta između 3,80 i 4,10 eura što je prilično puno novaca za ovaj slatki užitak. No, ja vam otkrivam način kako da ih sami napravite za puno manje troška. Osobito ćete se radovati kad shvatite da su vam za njih potrebni kroasani koje niste stigli pojesti i koji su ostarili. Evo, uvjerite se sami.
PUNJENJE:
- 50 g maslaca
- 75 grama kristal šećera
- 50 grama bjelanjka
- 75 grama bademovog brašna
PRELJEV:
100 ml vode i 100 grama šećera
PRIPREMA:
Napravite šećerni preljev kuhanjem na srednjoj temperaturi. Razrežite stare kroasane po pola, umočite jednu stranu u preljev, namažite obilato punjenja, poklopite i onda tu gornju stranu također umočite u preljev. Namažite tanki sloj punjenja po vrhu i pospite listićima badema. Ovo je smjesa za 4 veće kroasana. Pecite na 170 nekih 20-ak minuta.
Ohladite i pospite šećerom u prahu. Ovakvi kroasani su se na tržištu pojavili tek prije nekoliko godina, a od njih su trenutno popularniji još samo pistacijo kroasani. Prave se na sličan način samo se umjesto paste od badema, pune pastom od pistacija. I naravno, još su skuplji!