Čim zahladi svi nekako volimo topla peciva s čokoladom, marmeladom ili cimetom, a ovo što ću s vama danas podijeliti je neko moje snalaženje i dopuštam da mi slastičarski znalci zamjere. Eksperimentiranje posebno sa tijestima, napravilo mi je ovih dana uštedu vremena. Popularnu BABKU i odavno popularne švedske CIMET ROLE napravila sam od istog tijesta. Recept je osmislio slavni Paul Hollywood, on od njega radi babku, a ja sam ga napunila s dvije različite smjese i smotala ga na dva različita načina.
SASTOJCI ZA TIJESTO:
- 275 g glatkog brašna
- 5 g suhog kvasca
- 25 g kristal šećera
- prstohvat soli
- 2 cijela jaja
- 50 ml mlijeka
- 80 g neslanog maslaca
PRIPREMA:
Umiješajte brašno, šećer, kvasac i sol, te im dodajte dva jaja koje ste prethodno umutili vilicom i mlijeko. Miješajte ručnim mikserom ili u kuhinjskom robotu i dodajete komadić po komadić maslaca kojeg ste prethodno ostavili na sobnoj temperaturi da malo omekša. Tijesto će biti svilenkasto i mekano pa ga ostavite sat vremena na toplom da se diže.
Napravila sam prije svega dvostruku dozu ovog tijesta pa ga onda podijelila na pola.
PUNJENJE ZA BABKU:
- 80 g tame čokolade
- 40 g kakao praha
- 65 g mljevenih badema (jer ih više volim od lješnjaka)
- 120 g šećera
- 100 g neslanog maslaca
Otopite čokoladu na pari te dodajte šećer, bademe, kakao i maslac. Tu smjesu ostavite da se ohladi I malo stisne.
Razvaljajte tijesto u obliku pravokutnika, namažite smjesom, zarolajte u roladu i onda je po sredini, cijelom dužinom zarežite nožem ali vrh ostavite. Te dvije trake omotajte jednu oko druge i takvu je položite u pravokutni kalup kojeg ste obložili papirom za pečenje. Pecite na 180 pola sata.
PUNJENJE ZA CIMET ROLE:
- 80 g maslaca
- 2 žličice cimeta
- 80 g smeđeg šećera
Razvaljajte tijesto u pravokutnik, namažite smjesom otopljenog maslaca, šećera i cimeta, preklopite namazano tijesto na pola i rezačem ili nožem izrežite trake široke 1 cm. Svaku traku zavrtite oko svoje osi i omotajte je kao na slici (motam je kao da je klupko vune) Pecite na 180°C 15 minuta.