Nisam sigurna da je to baš točno, ali nekako mislim da je u gastronomiji među svim tortama, najzastupljenija čokoladna. I da ima najviše mogućih verzija. Zbog toga je bilo sasvim normlno da potpisnica ove kolumne ima neki svoj recept, a ovaj sam osmislila za jednu divnu Niku kad je slavila svoj osamnaesti rođendan. I prva je od desetak mojih čokoladnih čiji sam recept srećom, zapisala. Moja ekipa zna kako mnogo toga radim “iz glave”, ne zapišem i kasnije pojma nemam kako sam nešto napravila. Zato s veseljem nudim ovaj recept, vama poštovani čitatelji. Na test. Javite dojmove.
SASTOJCI ZA BISKVIT:
- 6 jaja
- 160 g šećera
- Prstohvat soli
- Malo vanilije (paste, ekstrakta ili vaniin šećera)
- 160 g brašna
- 40 g gustina
- 5 g parka za pecivo
- Sok od 2 naranče
KREMA:
- 1 dl slatkog vrhnja
- 100 g tame čokolade
- Staklenka nutele 400 g
- 500 g mascarpone sera
GLAZURA:
- 75 g tame čokolade
- 25 g maslaca
- Žlica biljnog ulja
PRIPREMA:
Jaja, šećer, sol i vanilju tući mikserom 10 minuta dok se smjesa ne udvostruči. Miješaju se cijela jaja, bez odvajanja žumanjka od bjelanjaka. U dobivenu smjesu malo po malo dodavati brašno s gustinom i praškom za pecivo. Lagano miješati špatulom. Dobivenu smjesu izliti u namašćeni i masnim papirom obloženi kalup za tortu promjera 24 ili 26 cm. Peći na 170 C (gornji i donji grijači) pola sata. Pustiti da se skroz ohladi I onda prerezati na tri lista. Donji i srednji list natopiti sokom od cijeđene naranče. Nanositi kremu na sva tri lista, a kad se malo ohladi u hladnjaku, na vrh torte izliti glazuru od tamně čokolade. Ohladiti. Ukrasiti po želji.
PRIPREMA KREME:
Zagrijati slatko vrhnje i čim uzavre skloniti sa štednjaka i umiješati čokoladu dok se ne otopi. Kad se ganache ohladi dodati cijelu staklenku nutele (400 g) i 500 g mascarpone sira. Osim ove kreme, za vrh torte je potrebna i glazura. Na pari otopiti mastic I čokoladu. Na kraju dodati ulje. Glazuru izliti na tortu tek kad se krema na torti malo ohladila u hladnjaku.