Nedjelja je, nemate kruha? Napravite za doručak putar štangice! Moram priznati da sam se s ovim pecivom susrela tek kroz odrastanje mojih nećakinja, Ele i Melani jer je njima none (moja mater) uvijek kupovala to mekano pecivo. U vrijeme te nesretne korone isprobala sam dosta recepata koje nisam našla u bilježnicama moje matere ili dalmatinskim kuharicama, među njima su bile i te puter štangice.
Mi u Dalmaciji ni ne kažemo putar nego maslo. Iako je maslo nešto skroz drugačije od maslaca, ali o tome neki drugi put. Recept kojeg sam u to vrijeme pronašla, prepravila sam ko i sve drugo po svom guštu. Nije potrebno ni puno sastojaka, ni previše vremena. Moja kćer ih voli sa slanim dodacima poput sira, a ja ih još onako tople namažem džemom od jagoda. Domaćim! Kraj svita.
Evo recete:
SASTOJCI:
- 300 g brašna
- 125 ml mlijeka
- 50 g maslaca
- 50 g šećera
- 7g suhog kvasca
- 25 ml vode
- 1 jaje
- pola žličice soli
PREMAZ:
- 1 žumanjak
- 2 žlice hladnog mlijeka
PRIPREMA:
U mlaku vodu otopite suhi kvasac i ostavite da se aktivira desetak minuta. U međuvremenu stoplite mlijeko i otopite u njemu maslac. Izmiješajte brašno, sol i šećer u posudi za miksanje. Dodajte jaje, otopljeno mlijeko sa maslacem, aktivirani kvasac i sve dobro mikserom izmiješajte. Pokrijte I ostavite da se diže na toplom barem sat vremena.
Kad se tijesto diglo premijesijte i oblikujte malene kugle. Od ovo količine meni ispadne šest do osam jednakih. Svaku valjkom izvaljajte na debljinu od otprilike 5 mm i onda je zarolajte poput cigare. Tako napravljene štangice pokrijte i ostavite još pola sata da miruju. Prije pečenja ih premažite smjesom žumanjka i mlijeke, te pecite u pećnici zagrijanoj na 190 C desetak minuta.