Iako bez ORAHNJAČE gotovo da nema blagdanskog stola, a bliži nam se Uskrs, ova tradicionalna slastica uopće nije našeg porijekla. No, ako ćemo biti pošteni, malo koja i je. Naša je gastronomija po mnogočemu spoj talijanskih, austro-ugarskih i turskih utjecaja i ako mene pitate, neka je! Dobro treba dijeliti. Što se tiče orahnjače, recept koji ću danas podijeliti nije onaj klasičan. Ovo je neka drugačija verzija slastice koja se izvorno radi od dizanog tijesta. Ove mini-orahnjače zahtjevaju i manje vremena i čini se da su lakše za pripremu. Umjesto dizanog, prave se od prhkog tijesta s dosta maslaca i vjerujte mi, tope se u ustima.
MINI ORAHNJAČA
TIJESTO:
- 250 g oštrog brašna
- 250 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 200 g maslaca
- 2 žumanjka
- 1 kiselo vrhnje
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanillin šećer
- naribana korica jednog limuna
NADJEV:
- 500 g oraha mljevenih
- 50 g šećera
- 1 vanillin šećer (prah ili pasta)
- 125 ml toplog mlijeka
- 2 žlice meda
- 2 bjelanjka
- Rum po želji (1-2 žlice)
Postupak:
Sastojke za tijesto umiješati u multipraktiku ili uz pomoć ručnog miksera (štedite ruke) pa zamotati u prozirnu foliju i ostaviti pola sata u hladnjaku. Sastojke za nadjev izmiješati: Mljevenim orasima dodati šećer, vaniliju, koricu limuna, rum i toplo mlijeko. Na kraju lagano umiješati bjelanjke koje ja ipak stučem u snijeg. Ne pretjerano čvrsti.
Tijesto podijeliti na tri dijela, te na masnom papiru ili uz pomoć prozirne folije (slike u privitku) razvaljati. Na svaki list koji ne treba biti pretanak namazati nadjev i zarolati. Štručice orahnjače peći na 190 - 200 C 25-30 minuta. Meni orahnjače ponekad puknu, ali to je samo zato što stavim puno nadjeva. Vi po svome guštu!