[P]anzanella je “sirotinjska” toskanska salata koja se radi od namočenog starog kruha, luka i rajčica i naravno da se najčešće priprema ljeti kada su rajčice najukusnije. Od onoga dana kad su se pojavile cherry rajčice, ja ih guram u svaku salatu. Zato panzanellu mogu pripremati cijele godine, ne čekam “lito i pravu pomu”. Ne znam kako vi, ali meni je za ovakvih vrućih dana najljepša večera upravo jedna takva lagana salata, a ovo što sam nazvala panzanella “Dalmatina” je ustvari moja verzija tog poznatog jela.
Prije svega, koristim stari kruh kojeg izrežem na kockice i lagano prepečem na malo maslinovog ulja u kojeg dodam origana i sasvim sitno izrezanih sušenih rajčica. Sve drugo je stvar vašeg ukusa i naravno, stanja u frižideru. Ova na slici nema previše sastojaka, ali znam ubaciti i grilane kockice patliđana, kukuruz, ma sve što nađem…
SASTOJCI:
- Kockice starog kruha
- Cherry rajčice
- Krastavac
- Zelene otkoštene masline
- Ljubičasti luk
- Sušene rajčice
- Maslinovo ulje
- Ocat
- Sol I papar
PRIPREMA:
Na maslinovom ulju popržiti kockice starog kruha, najbolji mi je neki raženi ili tvrđi kukuruzni. Kao što sam rekla na početku, ubacim malo origana i sušenu rajčicu koju izrežem na kockice. Kad je gotovo odložim sa strane da se ohladi. Izrezati rajčice (svježe i sušene) i krastavce na kockice, masline na ploške, a luk na kolutove. Dodati ulje, ocat, sol I papar, promiješati dobro i na kraju po vrhu staviti kockice poprženog kruha. Ako je ostavite da stoji u hladnjaku kruh će sasvim omekšati, a ako volite hrskavo, jedite je odmah.