Parmigiana od patlidžana (balancana) je jelo koje se priprema od prženih, narezanih patlidžana prelivenih sirom i umakom od rajčica. Postoji nekoliko teorija o porijeklu, ali ne može se sa sigurnošću reći potječe li iz Parme, Napulja ili Sicilije. Kako bilo, u mojoj je kući često na stolu, naročito ljeti, a odlično se čuva i u zamrzivaču jer je priprema malo slojevitija, duže traje, pa kad je već radim, napravim je više nego što se odjednom može pojesti. Nakon godina uvjeravanja, ne samo da je moja kćer zavoljela ovo jelo već ga jako voli i njena Nika iz Irske, koja je ustvari Slavonka. I koja je logično, više je za kulen nego za povrće.
Fotografija je lanjska, slikana u Napulju jer je sasvim očekivano takvu spizu naručiti tamo odakle i moguće, potječe. Evo recepta.
SASTOJCI:
- 1 kg patlidžana
- 400 g mozzarelle,
- 100 g ribanog parmezana
- 5 žlica maslinovog ulja,
- sol
UMAK OD RAJČICA
- žlica maslinovog ulja
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- sol i papar
- žličica šećera
- Bosiljak
- 1 kg friskih ili konzerva pelata
PRIPREMA:
Stavite kriške patlidžana na tanjur. Posolite i pokrijte kuhinjskim ubrusom. Nastavite s novim slojem i tako redom dok ne potrošite sve kriške patlidžana, a završite kuhinjskim ubrusom. Ostavite 30 minuta kako bi patlidžani otpustili gorčinu. Danas se uzgajaju balancane koje više i ne treba na takav način tretirati jer imaju manje gorčine u sebi, ali šta je sigurno - sigurno je.
Dok se patlidžani cijede, napravite umak od rajčica. To već po svom guštu. Šalša, kakvu i sami spremate.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Svaku krišku patlidžana premažite s malo ulja, a tavu zagrijte na srednje jakoj vatri. Pržite patlidžane, po nekoliko kriški odjednom dok ne budu pečene i zlaćane boje s obje strane. Ja ovo radim na grill tavi, s gotovo nimalo ulja, ali pravilno je da se isprže u ulju i zatim ocijede na kuhinjskom ubrusu.
Premažite dno posude za pečenje 2 žlice umaka. Stavite sloj patlidžana i lagano premažite s 4 žlice umaka. Obilno pospite mozzarellom i parmezanom. Nastavite slagati slojeve (patlidžani, umak, mozzarella i parmezan) dok ne potrošite sve patlidžane, a završite sa slojem umaka i parmezana (bez mozzarelle).
Pecite u pećnici 40 minuta ili dok ne bude pečeno i ne dobije zlatnu boju.
Dobar tek!