Ako ste u Engleskoj, Škotskoj ili Irskoj naručili fish&chips, obvezni prilog uvijek je – pire od graška (mushy peas).
Fish and chips je tradicionalno, britansko jelo koje se sastoji od pržene ribe, obično je to bakalar ili oslić, i prženih krumpirića. Riba se prije prženja oblaže tijestom, što joj daje hrskavu vanjsku koricu, a krumpirići su nešto deblji od onih za pomfrit. Postalo je jako popularno u 19. stoljeću, nazivaju ga i jelom radničke klase jer je u ta doba bilo ribe u izobilju pa je ovo jelo bilo često na trpezi obiteljima sa slabijim prihodima. Iako ćete na fotografijama koje sam napravila u Irskoj, u jako popularnom pubu Gallaghers vidjeti i ribu i krumpiriće, moja priča i recept se zapravo odnose na prilog, fantastičan pire od graška. Za njegovu pripremu ne treba previše vremena, a možete ga poslužiti uz mnoga jela.
SASTOJCI:
- vrećica smrznutog graška (500 g) ili pola kg svježeg
- pola žličice soli
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice mlijeka
PRIPREMA:
U loncu zakuhajte smrznuti ili svježi grašak, pola šalice vode i sol. Kad uzavre, smanjite vatru i kuhajte poklopljeno dok grašak ne omekša, a tekućina ispari. Treba otprilike desetak minuta, možda i koji minut manje. Prebacite polovicu kuhanog graška u posudu, dodajte maslac i mlijeko, te pasirajte (ja to radim štapnim mikserom) sve dok ne postane glatko. U tako ispasirani grašak, ubacite onaj ostatak kuhanog i poslužite. Takav “mushy peas” se servira uz fish and chips, vi ga možete dodati uz bilo koje pečeno meso ili ribu jer super paše, važno je da se u njemu osjećaju komadići nepasiranog skuhanog graška, a u pubu sa fotografija je dodatno začinjen sa malo chilija što mu daje još delikatniji okus. No, to je već na vašoj odluci.
I da, cijeli je Gallaghers pub u Corku, ukrašen fotografijama i gitarama slavnog gitariste Rory Gallaghera.