Ako pratite ove moje gastro pričice, sigurno ste primijetili kako je kod mene osim naše dalmatinske kuhinje, najzastupljenija talijanska. Ipak, jedna od najslavnijih kuhinja na svijetu, francuska, ne smije se nikako zapostaviti. Osim sireva i vina, Francuzi su nenadmašni u slastičarstvu. No, ja sam amaterka koja je samo jako zaljubljena u gastronomiju i nije na meni da pišem i raspredam o važnosti pojedinih kuhinja.
Moje je da vam prenesem neka svoja iskustva i da vam podijelim neke zanimljive recepte koje sam sam isprobala i koji će možda ukrasiti i vaše trpeze. Danas sam odabrala Frangipane! To je slatka krema od badema koja se koristi kao nadjev za peciva, kolače i torte ili kao podloga za tartove, pite i druge slastice. Ja sam se poigrala s kruškama, a borovnice su učinile dobar balans. Pogotovo vizualni. Evo, isprobajte.
TIJESTO:
- 375 g brašna
- 60 g šećera
- 180 g maslaca
- Jedno jaje
- Prstohvat soli
FRANGIPAN KREMA:
- 115 g maslaca
- 1 cup šećera
- 1 žlica brašna
- 1 jaje
- 1 cup mljevenih blanširanih badema
- 1 žlica ruma
- 1 žličica arome badema
1 cup ima 234 ml, ali vi možete koristiti kao mjeru i šalicu od 2 dl.
VOĆE
- 3 kruške
- Štapić cimeta
- Vanilija štapić
- Kora limuna
- Nekoliko borovnica
PRIPREMA:
Zamijesiti prhko tijesto i stavit u plastičnu foliju hladiti u frižideru pola sata. Kruške ogulliti i prerezati na pola, u lonac sa vodom staviti cimet, vaniliju i kore od limuna na trakice i prokuhati 10- ak minuta. Izvaditi kruške i ohladiti pa ih pažljivo zarezati vodoravno nekoliko puta. Tekućinu od kuhanja nastaviti kuhati tj. reducirati i takvu je sačuvati kasnije za premaz.
Frangipane kremu napraviti tako da se prvo izmiksa maslac sa šećerom, dok se ne dobije kremasta smjesa, zatim se doda jaje i brašno, nakon toga rum i aromu badema (nije nužna) i na kraju špatulom umutite blanširane i samljevene bademe. U premazani kalup za pite razvući podlogu od tijesta, uliti frangipane kremu i staviti kruške i borovnice. Peći na 180 C, gornja i donja rešetka Otprilike 40 minuta, ali treba paziti dok ne porumeni. Kad se izvadi, premazati kruške sa onom reduciranom tekućinom od kuhanja.