[VELIKO-SLOVO-POV]I[KRAJ-VELIKO-SLOVO]deju za ovaj slani zalogaj dobila sam kada me moja Zorica koja je porijeklom s Paga, otoka na kojem smo s našom PROVIDENCOM snimile najljepše video spotove, nakon napornog dana odvela u jednu pašku pizzeriju. Naručila je baguette. To naravno nije bio poznati francuski kruh niti je to njemu nalikovalo. Bio je to jedan dugi punjeni sendvič i nas dvije ga nismo mogle pojesti do kraja.
Kako je riječ o pizzeriji, sasvim je logično da je sendvič napravljen upravo od tog tijesta, a u receptu kojeg donosim stavila sam punjenje koje moji vole. Vi možete po svom guštu. I idealan je kad vam dođu prijatelji na neko neobavezno druženje. Kad nitko od vas ne očekuje večeru u tri slijeda.
SASTOJCI ZA TIJESTO:
- 150 g oštrog brašna
- 150 g glatkog brašna
- 7 g suhog kvasca
- Žličica soli
- 250 ml mlake vode
PUNJENJE:
- 100 g kuhane šunke
- 150 g gauda sira
- 50 g grana padano
- 50 g kulena
- 2 žlice pasate od rajčica
- Sušene rajčice
- Rikola I cherry rajčice
- Maslinovo ulje
PRIPREMA:
Zamijesite tijesto i ostavite ga na toplom da se diže. Netko u tijesto stavlja i žličicu šećera i žlicu maslinovog ulja, ali ako pratite talijanske kuhare, oni tijesto rade sa samo četiri sastojka: kvasac, brašno, voda. I sol. Ja sam se u zadnje vrijeme prilagodila upravo takvom načinu, ali vi možete napraviti onakvo tijesto kakvo vama odgovara. Kad se tijesto digne, premijesite u kuglu i ostavite još pola sata na toplom mjestu. Izribajte oba sira, sušenu rajčicu izrežite na manje komade jednako kao i šunku i kulen. Razvaljajte tijesto u veliki pravokutinik. Na jednu polovicu namažite pasatu i stavite sve ostale sastojke (ostavite malo sireva za posip na vrhu), te preklopite.
Krajeve tijesta stisnem prstima i podvučem ispod da punjenje ne iscuri. Pečenje ovisi o vašoj pećnici, ove naše kućne treba dobro poznavati. Ja pečem na slabijoj temperaturi, 190 s ventilacijom nekih 15 ak minuta, a prije nego je gotovo pospem po vrhu i gaude i parmezana. Još par minuta ostavim u pećnici ida se sire otope i onda izvadim. Po vrhu stavim rikule, cherry rajčica I nakapam dobrim maslinovim uljem.
Eto, u slast!