[I]ako potječe iz Austrije, točnije iz Beča gdje je nastao krajem 17. stoljeća, štrudel svi držimo nekom svojom, domaćom slasticom. Kombiniramo ga s raznim voćem ili sirom, koristimo gotove kore, lisnato tijesto i svi imamo neki svoj najbolji recept. Moja mater kaže da je u vrime važnih slavlja svaka splitska kuća morala imat štrudel na stolu. Meni je najdraži upravo “apfelstrudel” koji zahtjeva puno pripreme, ali mogu se pohvaliti da je u baš takvom štrudelu 2009. godine uživao i Eros Ramazzotti kad je u organizaciji Gorana Karana zajedno sa svojim nogometnim i glazbenim prijateljima odigrao na Poljudu humanitarnu utakmicu za Dječji odjel KBC-a Split.
Recept i foto upute
Tijesto:
250 g brašna
140 ml vode,
2 žlice ulja
prstohvat soli.
Zamijesite tijesto, dobro ga izradite, premažite sa par kapi ulja i ostavite barem sat vremena da miruje.
Fil:
- 1 kg jabuka
- 130 g šećera (stavim smeđeg i ovisno o kiselosti jabuka)
- vanilin šećer, dvi žlice ruma
- 4 žlice limunovog soka
- kora od jednog limuna
- 80 g grožđica
- 80 g badema izrezanih
- 140 g krušnih mrvica
- cimet
- 70 g maslaca otopljenog
Jabuke izrežite na najtanje ploške, pospite šećerom, limunovom koricom i sokom, dodajte bademe, rum i cimet.
Na razvaljanu koru (preko stolnjaka, pažljivo, ako malo pukne ne očajavajte, s vremenom ćete svladati ) pospite mrvice popržene na maslacu i malo ohlađene, zatim dodajte smjesu sa jabukama, rasporedite kao na slici, pažljivo zarolajte i štrudel bogato premažite otopljenim maslacem. Pecite na 180 C, ovisno o peći, 45-50 minuta.
Ohladite, pospite cukrom, možete servirati sa malo kreme od vanilije. Mislim, ako želite baš bečki original. U slast!