[V]jerujem da su mnogi od vas u djetinjstvu izbjegavali “spizu na žlicu”, a juhe su bile moja najveća kazna. Danas više nije tako. Barem jednom dnevno, servirala bih upravo takav obrok. U korizmenom periodu češće no inače, padaju mi napamet neke neobičnije, riblje kombinacije. Tako sam prije par godina, primijetivši da su nam lignje i hobotnice sve nedostižnije ne samo radi cijene, nego i zbog izlovljenosti, skuhala nešto baš na žlicu i to s prilično zapostavljenim muzgavcima. Njih su naime, najčešće kuhali i servirali na salatu, a ja sam ih eto spojila s meni omiljenim slanutkom i još omiljenijim, orzom (ječmom).
I prije nego vam otkrijem recept, nekoliko preporuka. Ne morate se slijepo držati recepta, neke sastojke možda manje volite (peperončine, kapare, sušene rajčice) pa ih slobodno eliminirajte. Ja sam imala ribljeg temeljca jer njega uvijek nekako skuham u većim količinama pa ga zamrznem u vrećicama, ali ako ga nemate, nije važno.
Možete dodati umjesto njega vodu u kojoj ste prethodno kuhali muzgavce ili pak običnu vodu. Ja nisam htjela stavljati rajčice, ali ako ih vi volite, dodajte. Pasatu ili konšervu. No, da ne duljim:
SASTOJCI:
- 1 kg muzgavaca
- 1 šalica skuhanog slanutka
- Pola šalice orza (ječma)
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 2-3 šušene rajčice
- 5-6 kapara
- 2 fileta slanih inćuna
- pola stabljike celera
- 1 dl bijelog vina
- peršin
- 1 peperončin
- sol, papar
- 3/4 - 1 l vode ili temeljca
- maslinovo ulje
- lovor
PRIPREMA:
Muzgavce je potrebno prethodno dobro očistiti, skuhati u slanoj vodi s jednim listom lovora i ohladiti. Narežite ih na komade. Popržite luk na maslinovom ulju, dodajte češnjak, celer, sušene rajčice i inćune, te ubacite narezane muzgavce. Podlijte s bijelim vinom. Kad vino ispari, ulijte temeljac ili vodu, otprilike 3/4 litre, dodajte kapare, orzo, peprončin i kuhajte 15 minuta.
Dodajte skuhani slanutak, začinite solju i paprom po vašem guštu, dodajte peršin i neka lagano kuha još nekih pet minuta. Pokapajte maslinovim uljem na kraju i eto ga! Treba vam samo finog kruha i čaša vina. Naravno, ovo je neka moja verzija.
Možda ne volite slanutak. Ni orzo. Ima toliko vrsta graha kojim ih možete zamijeniti. Možete koristiti i leću, štogod vam padne napamet.
U slast!
DALMATINSKO NEODRICANJE: Kako napraviti pravi dalmatinski paradižot?