[VELIKO-SLOVO-POV]U[KRAJ-VELIKO-SLOVO] jednoj od svojih prošlih kolumni pisala sam o svom viđenju cheesecake torti. Vjerojatno sam spomenula kako mi je pomisao na guranje želatine u bilo koji kolač iz nekog razloga iznimno neprimamljivo pa to nikada i ne radim. Zato se dodatno razveselim kad pronađem neku mogućnost pravljenja slastica koje se ne peku, a u čiju kremu ne ide želatina. Zato danas s veseljem donosim ovu tortu od pistacija koji su u posljednje vrijeme najpoželjniji sastojak kolača. Ili ja barem stječem takav dojam.
Prije nego podijelim recept, dat ću vam jedan savjet. U popisu piše 150 grama pistacija. To nikako nisu oni slani koje kupujete kao snack. To su oljušteni, zelenkasti i koštaju pravo malo bogatstvo. Početkom prošle godine sam na splitskom TTTS-u kilogram plaćala 35 eura.
Pored toga, njih treba dobro samljeti da se dobije pasta koju onda sjedinjujete s ostalim sastojcima. E, svemu tome sam našla jednostavniju varijantu. Kupite pastu od pistacija koja je uglavnom pakirana u staklenkama od 190 g. Nekad je to bilo 200 g, ali danas nas naravno na svim poljima, varaju. To se zove shrinkflacija, ali o tom drugom prilikom.
SASTOJCI:
- 200 g digestive keksa
- 100 g maslaca
- 150 g očišćenih pistacija ili 150 g paste
- 200 g bijele čokolade
- 500 g mascarpone sira
- 200 g slatkog vrhnja
DODATNO: džem od maline
Usitnite kekse, dodajte maslac i povežite u sjeckalici. Utisnite smjesu u kalup koji ste obložili papirom za pečenje. Mascarpone omekšajte mješajući špatulom, a slatko vrhnje samo malo izradite mikserom, nikako nemojte pretući. Pasti od pistacija dodajte bijelu čokoladu koju ste otopili na pari. U mascarpone dodajte kremu od pistacija i bijele čokolade. Umiješajte slatko vrhnje. Izlijte smjesu u kalup i ohladite.
Još jedna napomena. Bijela čokolada mi je preslatka pa ne stavljam šećer, ali vi po vašem ukusu. Možete dodati šećer u prahu (žlicu) ili malo meda.
I poseban dodatak: na koru od digestive keksa sam namazała džem od maline pa sam na to izlila smjesu. Još mi je bolje. Dobar tek!