Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMATINSKO NEODRICANJE Slastica zbog koje će vas obožavati: Cheesecake od pistacija i bijele čokolade, ne peče se i nema želatine

[RECEPT] "Danas s veseljem donosim ovu tortu od pistacija koji su u posljednje vrijeme najpoželjniji sastojak kolača. Ili ja barem stječem takav dojam..."
MIRELLA MEIĆ /Foto: Igor Jakšić, privatni album22. veljače 2024. 00:42
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

[VELIKO-SLOVO-POV]U[KRAJ-VELIKO-SLOVO] jednoj od svojih prošlih kolumni pisala sam o svom viđenju cheesecake torti. Vjerojatno sam spomenula kako mi je pomisao na guranje želatine u bilo koji kolač iz nekog razloga iznimno neprimamljivo pa to nikada i ne radim. Zato se dodatno razveselim kad pronađem neku mogućnost pravljenja slastica koje se ne peku, a  u čiju kremu ne ide želatina. Zato danas s veseljem donosim ovu tortu od pistacija koji su u posljednje vrijeme najpoželjniji sastojak kolača. Ili ja barem stječem takav dojam.

Prije nego podijelim recept, dat ću vam jedan savjet. U popisu piše 150 grama pistacija. To nikako nisu oni slani koje kupujete kao snack. To su oljušteni, zelenkasti i koštaju pravo malo bogatstvo. Početkom prošle godine sam na splitskom TTTS-u kilogram plaćala 35 eura.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Pored toga, njih treba dobro samljeti da se dobije pasta koju onda sjedinjujete s ostalim sastojcima. E, svemu tome sam našla jednostavniju varijantu. Kupite pastu od pistacija koja je uglavnom pakirana u staklenkama od 190 g. Nekad je to bilo 200 g, ali danas nas naravno na svim poljima, varaju. To se zove shrinkflacija, ali o tom drugom prilikom.

 

SASTOJCI:

  • 200 g digestive keksa
  • 100 g maslaca
  • 150 g očišćenih pistacija ili 150 g paste
  • 200 g bijele čokolade
  • 500 g mascarpone sira
  • 200 g slatkog vrhnja

 

DODATNO: džem od maline

Cheesecake

Usitnite kekse, dodajte maslac i povežite u sjeckalici. Utisnite smjesu u kalup koji ste obložili papirom za pečenje. Mascarpone omekšajte mješajući špatulom, a slatko vrhnje samo malo izradite mikserom, nikako nemojte pretući. Pasti od pistacija dodajte bijelu čokoladu koju ste otopili na pari. U mascarpone dodajte kremu od pistacija i bijele čokolade. Umiješajte slatko vrhnje. Izlijte smjesu u kalup i ohladite.

Još jedna napomena. Bijela čokolada mi je preslatka pa ne stavljam šećer, ali vi po vašem ukusu. Možete dodati šećer u prahu (žlicu) ili malo meda.

I poseban dodatak: na koru od digestive keksa sam namazała džem od maline pa sam na to izlila smjesu. Još mi je bolje. Dobar tek!

mirella meic 1

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
50
Haha
3
Nice
7
What?
2
Laž
0
Sad
3
Mad
3
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Više vatrogasnih intervencija u Splitu i županiji: Gorjelo u Solinu i na deponiju kod Trogira
13
min
Više vatrogasnih intervencija u Splitu i županiji: Gorjelo u Solinu i na deponiju kod Trogira
Loše spavate i to vam se ponavlja iz noći u noć? To je jako loša vijest za vas, morali bi ste potražiti pomoć
5
sat
Loše spavate i to vam se ponavlja iz noći u noć? To je jako loša vijest za vas, morali bi ste potražiti pomoć
"Di ću parkirat?" - ovo pitanje ne postavljaju oni koji koriste splitske javne bicikle
5
sat
"Di ću parkirat?" - ovo pitanje ne postavljaju oni koji koriste splitske javne bicikle
DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso
6
sat
DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso
Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
7
sat
Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Racija u Dicmu: Ugostiteljski objekt zatvoren zbog kršenja propisa, muškarac priveden
    Racija u Dicmu: Ugostiteljski objekt zatvoren zbog kršenja propisa, muškarac priveden
    15. prosinca 2025. 12:18
  • Anđa Marić šokirala sve: 'Moj sin je alkoholičar, bolesnik, ovisnik. Sada je u istražnom zatvoru i odgovarat će...'
    Anđa Marić šokirala sve: 'Moj sin je alkoholičar, bolesnik, ovisnik. Sada je u istražnom zatvoru i odgovarat će...'
    15. prosinca 2025. 17:53
  • Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    16. prosinca 2025. 00:46
  • Vozačica splitskog Prometa: "Kad me vidjela za volanom, rekla je da zaustavim autobus i izašla..."
    Vozačica splitskog Prometa: "Kad me vidjela za volanom, rekla je da zaustavim autobus i izašla..."
    15. prosinca 2025. 20:06
  • Reinerov sin je u pritvoru
    Reinerov sin je u pritvoru
    15. prosinca 2025. 17:31
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.