Moja obitelj s materine strane je iz splitskog Velog Varoša i ja sam većinu svog djetinjstva provela u Babinoj ulici. U malenoj kući u kojoj je odrasla ta velika ribarska “fameja”, najlipši dio bila mi je kužina. U njoj kredenca. U gornjem ostakljenom dijelu baba je držala fine čaše, a ispod miljetića je sakrivala novce. Najljepši dio kredence bio onaj u kojem je držala pijate, a par dana prije Uskrsa, tu bi nekako (ni danas nemam ideju kako!) napravila prostora i poslagala - sirnice! Velike, srednje i male, s puno krupnog šećera. Stajale su nakošeno i tu sliku nikad neću zaboraviti. Sve je po njima mirisalo, a moje velike dječje oči s nestrpljenjem bi pratile babu dok se mota oko kredence. Da ne bi slučajno uzela koju i narezala je, a da ja ne vidim.
Još od tog vremena, sirnice su omiljeno slatko. Nažalost, u današnje vrijeme, one se uglavnom prodaju u pekarnicama i nemaju nikakve veze s onima u kojima je moja generacija uživala. Ove današnje, jednako kao i kruh, imaju samo boju i izgled, a težina nema nikakve veze s domaćom sirnicom. Spašava činjenica da ih posljednjih godina mnogi sami prave, pa su tako i naša djeca ponešto saznala o ukusima i mirisima našeg djetinjstva. Što se tiče recepta, postoje različite verzije. Nekada je bilo važno da se dugo mijese. Da se u više navrata bavite mirisnim, žutim tijestom i obično bi se to radilo noću.
Recept po kojem ja radim sirnice je prilično star, kažu da je od neke časne sestre, a nama je oduvijek pojam “recepata časnih sestara” garantirao kvalitet. Časne su radile najbolji vez, naljepše su pripremale dotu, one su šile naljepšu posteljinu pa su logično znale napraviti i najbolje “slatko”. Ukoliko napravite po ovom receptu, nećete pogriješiti.
SIRNICE
- 10 dkg masti
- 10 dkg maslaca
- 10 žumanjaca
- 4 bjelanjka
- 2 vanilin šećera
- 25 dkg kristal šećera
- 5-6 kapi arome kruškovca
- par kapi ružine vodice ili arome sirnice (Biškić) i žlica ruma
- 10 dkg kvasca+2 dcl toplog mlijeka+žlica šećera i žlica brašna
- 1 kg brašna
- ribana korica jedne naranče
- ribana korica jednog limuna
- ravna žličica soli
Priprema:
Mast, maslac i šećer dobro izmiješati dok smjesa ne posatane pjenasta, dodati vanilin šećer, aromu kruškovca, ruže ili sirnice, rum, korice naranče i limuna, pa dodavati jedno po jedno žumanjce. Miješati između svakog dodavanja. Napraviti snijeg od bjelanjaca te ga lagano umiješati u žutu smjesu. Brašno se malo ugrije, pa se na njega stavi malo soli, izmiješa, a onda se doda dignuti kvasac i smjesa od jaja i aroma. Tijesto se mijesi dovoljno dugo dok ne postane glatko i sjajno, a onda se stavi na toplo mjesto da se diže tri do četiri sata. Ja posudu s tijestom uvijek pokrijem dekom, da je baš toplo. Treba se udvostručiti obujam tijesta.
Od dignutog tijesta režu se komadi željene veličine, oblikuju se pogače i ponovo se ostave da se dižu dok se ne udvostruče. Nakon dizanja, razrežu se škarama i peku u pećnici ugrijanoj na 150 C 35-40 minuta. Dok se peku treba paziti da ne potamne. Kad su pečene premažu se slatkom vodom i ukrase stučenim šećerom (kocke šećera se smrve). Ja napravim ovaj kraj drugačije, na razrezane sirnice namažem razmućeno jaje i pospem ih šećerom prije pečenja. Mislim da mogu oba načina, a na vama je da odaberete.