[U] današnjim vremenima “brzog življenja” iznimno su popularni recepti “iz jednog lonca” (one-pot-recipes). Priznajem, volim takve recepte u kojima ne zaprljam cijelu kuhinju, stotinu lonaca i kuhinjskog pribora, a jedan od najdražih recepata je ova slana torta od blitve i sira. Odmah ću vam reći kako je radim i sa špinatom, a ako u kući nemam kiselog vrhnja, stavim grčki jogurt.
Svježi sir možete zamijeniti ricottom, umijesto cijelih jaja, ubacim samo bjelanjke koji mi često ostanu nakon pripreme nekih slastica, a jučer kad sam je radila, napravila sam je i s jogurtom bez laktoze. Uvijek sve možete kombinirati i testirati jer se na taj način često stvore neki sasvim novi okusi. Igrajte se namirnicama i okusima!
Evo recepta za najbržu večeru:
TORTA OD BLITVE I SIRA
Sastojci:
- 30 dkg blitve ili špinata
- 20 dkg svježeg sira
- 1,5 dcl jogurta
- 1 dcl mlijeka
- 50 g kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
- Pola praška za pecivo
- 2 jaja
- Šalica (2 dcl) kukuruznog brašna
- 4 žlice maslinovog ulja
- Sol
Blitvu ili špinat blanširajte dvije minute u ključaloj vodi, ocijedite pa nasjeckajte. U posudi pjenjačom izmiješajte jaja, sir, jogurt, vrhnje, maslinovo ulje, dodajte kukuruzno brašno sa praškom za pecivo i na kraju umiješajte blanširanu blitvu. U namašćenom kalupu za tortu ili u nekom kalupu po vašoj želji istresite dobivenu smjesu i pecite na 200 C (gornji i donji grijači) 25-30 minuta. Kad se oglasi, navalite!