[K]ao i mnoge slastice ili jela koja danas rado jedemo, i ova torta od čokolade i badema nastala je greškom. Legenda kaže kako zasluge za recepturu torte pripadaju kuharu imena Carmine Di Fiore koji je 1920. godine prvi put ispekao tu tortu u svojoj zanatskoj radionici na otoku Capriju. Uzbuđen zbog nekih američkih gostiju, zaboravio je staviti brašno u smjesu. Međutim, finalni se rezultat pokazao izvrsnim, torta je bila prava pravcata delicija i ubrzo je postala jedna od najpoznatijih torti u Italiji.
Moram priznati da sam prošle godine u Napulju, u jednoj poznatoj slastičarnici, probala Caprese i bila je očajno suha. To vam se s ovim receptom sigurno neće dogoditi jer sam je pekla prije desetak godina redovito svojim gostima u restoranu i nikada se nije dogodilo da bude suha. Baš naprotiv. Ponekad je nisam dovoljno dugo pekla pa vam zato odmah dajem napomenu da provjerite čačkalicom je li ispečena koliko treba. I uvijek će biti mrvu vlažna. Naročito u sredini torte. I to tako treba biti! Evo recepta:
SASTOJCI:
- (za kalup promjera 22 – 24 cm)
4 jaja sobne temperature - 150 g šećera u prahu
- 150 g tamne čokolade
- 200 g mljevenih badema
- 130 g maslaca
Dodatno (po želji): - 1 žlica ruma ili konjaka
- ribana korica jedne cijele naranče
PRIPREMA:
- Na pari otopite čokoladu i maslac. Pustite da se ohladi.
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka i polovice šećera u prahu napravite čvrsti snijeg.
- Žumanjke dobro umutite sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu s maslacem i mutite još nekoliko minuta, ali smanjenom brzinom.
- Smjesi dodajte mljevene bademe pa ih polako umiješajte špatulom. Dodajte rum, koricu naranče te pomalo snijeg od bjelanjaka, uz pažljivo miješanje.
- Smjesu izlijte u namašćen kalup (dno obložite papirom za pečenje) pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 °C i pecite 30 minuta. Čačkalicom provjerite je li gotovo. Torta Caprese mora ostati vlažna i kremasta. Na kraju je obilno pospite šećerom. Takva je u originalu, no vi uvijek možete dodati neku svoju priču poput čokoladne glazure…ili…smislite sami!