Ljeti mi je teško praviti slastice, iako je barem polovina moje familije i prijatelja rođena baš u to godišnje doba. Zbog toga pećnicu svakako ne mogu izbjeći niti u vrijeme najvećih vrućina. Pored toga, moje jedino dite koje studira u Irskoj, željno je materinog “slatkog” pa kolače radim doslovno, svaki dan! Ili barem palačinke. E, takav jedan recept želim danas podijeliti s vama, a kremu od limuna kojom se pune palačinke možete koristiti za torte, tartove, ma za štogod vam padne napamet. Moram se pohvaliti da sam komad te torte od palačinki slikala na tanjuru kojeg sam dobila nedavno na Pagu. Mnogi od vas znaju da je druga polovina moje glazbene skupine PROVIDENCA, Zorica Bučić koja je s Paga, otoka u kojeg se zaljubite čim dotaknete njegovo tlo. Barem se meni tako dogodilo. Zato me raduje svaka uspomena koju uselim u svoju kužinu, naročito ovaj poklon Zokine tete. Ali, ajmo na recept.
SASTOJCI za 20 manjih palačinki:
- 250 g brašna
- 3 jaja
- 2 žlice ulna
- Prstohvat soli
- Žličica šećera
- 4 dcl mlijeka
- 3 dcl mineralne vode
Vjerujem da imate svoj recept, ali ako nemate ovaj je sasvim dobar.
SASTOJCI ZA KREMU:
- 2 žumanjka
- 100 g šećera
- Vanillin šećer
- Sok i korica jednog većeg limuna
- 80 g maslaca
- 250 g mascarpone sira
PRIPREMA:
Palačinke ispecite I stavite da se hlade.
U posudu izmiješajte dva žumanjka sa šećerom i vanilin šećerom. Ja sam stavila žlicu tekuće vanilije pa možete i to umjesto vanilin šećera. Ako imate. Mikserom mutite dok žumanjci ne posvijetle, dodajte sok i koricu limuna i stavite kuhati kremu na štednjak. Ja sam sve radila u vodenoj kupelji, ali nije nužno. Kad se krema zgusne, ostavite da se ohladi malo pa umiješajte maslac. Kad se tako pripremljena krema skuha, a smislili su je Englezi i zove se “lemon curd” dodajte mascarpone. Slažite palačinka, krema, palačinka, krema - dok ne potrošite sve. Ohladite pa navalite!