Prošle godine sam s vama, dragi čitatelji portala Dalmacija Danas, podijelila recept za sirnice koji su osmislile, tko zna prije koliko godina, časne sestre. Kao što sam i tada napisala, te vrijedne žene oduvijek su znale najbolje kuhati, šivati, pripremati najbolju dotu, pa je logično da su i njihove sirnice — fantastične.
No, ove godine dijelim jedan recept koji sam pronašla na internetu, a koji bi, da je ostao u originalnom obliku, završio — u smeću. Naime, vrlo često se objavljuju recepti koji nisu provjereni i koje, očito, pišu oni koji s gastronomijom nemaju nikakve veze. Zato sam ja dodavala, oduzimala, prilagođavala i mjerila — i evo recepta koji je toliko jednostavan da ga može napraviti svatko. Od danas pravim samo ove! Ne traže dugo dizanje, a tijesto je toliko mekano da vam prilikom oblikovanja gotovo uopće ne treba dodatno brašno.
Sastojci:
-
1 kg brašna
-
3 jaja + 2 žumanjka
-
25 dag šećera
-
2 vanilin šećera
-
Naribane kore 2 naranče i 1 limuna
-
1 kocka svježeg kvasca
-
10 dag masti + 15 dag maslaca
-
3 dl mlijeka + 1 dl mlijeka za pripremu kvasca
-
Prstohvat soli
-
1 žlica kruškovca, nekoliko kapi arome sirnice i nekoliko kapi arome ruže (po želji)
Priprema:
-
U manjoj posudi zagrijte 1 dl mlijeka, dodajte žličicu šećera i žličicu brašna, promiješajte i dodajte razmrvljeni kvasac. Ostavite da se diže na toplom mjestu.
-
U veću posudu prosijte brašno, dodajte prstohvat soli i ostavite ga sa strane.
-
U drugoj posudi miksajte 3 cijela jaja i 2 žumanjka dok ne postanu pjenasta. Dodajte šećer i vanilin šećer te nastavite miksati dok smjesa ne postane svijetla i glatka. Umiješajte korice naranče i limuna. Dodajte arome i kruškovac po želji.
-
Na laganoj vatri rastopite maslac i mast.
-
Smjesu od jaja ulijte u brašno i lagano izmiješajte. Potom postupno dodajte otopljenu masnoću uz neprekidno miješanje. Dodajte dignuti kvasac i sve dobro sjedinite. Zatim lagano dolijevajte ostatak toplog mlijeka, stalno miješajući. U početku koristim špatulu, a kad dodam sve sastojke, uključim kuhinjskog robota s nastavkom za tijesto. Štedite ruke!
-
Tijesto ostavite da se diže na toplom, oko 2 do 2,5 sata, dok se ne udvostruči. Nakon toga tijesto premijesite i podijelite u četiri kugle. Ne lijepi se i mekano je kao duša — dovoljno je tek malo brašna dok ih oblikujete.
-
Pećnicu zagrijte na 150 °C. Oblikovanim sirnicama, nakon što se još jednom dignu, zarežite tri dublja reza oštrim nožem. Pecite ih 40 minuta.
-
U međuvremenu pripremite sirup: u pola decilitra vode rastopite jednu veliku žlicu šećera i dobro promiješajte.
-
Nakon 40 minuta pečenja izvadite sirnice, premažite ih sirupom i pospite šećerom. Ja obavezno batom usitnim šećer u kocki, tako da dobijem sitne kristale. Vratite ih zatim u pećnicu na još 10 minuta.
-
Nakon pečenja, izvadite ih i ostavite da se ohlade. I uživajte!