Da kojim slučajem pišem kolumnu u Hrvatskoj, moguće da ne bi još uvijek imala dojam jeseni, ali ovdje u Irskoj gdje sam trenutno, ne mogu ništa bolje zamisliti od kolača s jabukama. Točnije, prave jesenske pite od jabuka. Nju možete baš u svakom kutku svijeta napraviti jer su sastojci svugdje dostupni. Važne su jabuke i kvalitetno prhko tijesto za kojeg trebate dosta maslaca. Ovaj irski posebno volim svaki put kad krenem prema Splitu, potrpam par komada u kufer. Neslani, naravno. Drugačiji je od našeg jerje, intenzivnije žute boje, teže je maziv ako je tek iz frižidera, ali meni je njegov okus fantastičan. Može se nabaviti I kod nas ponekad pa ako naletite, probajte ga. Što se tiče jabuka, u izboru sam imala malo poteškoća jer ćete na slikama vidjeti kakav su mi izbor ponudili. Ne znaš koju bi sortu prije odabrala. Evo recepta.
SASTOJCI:
TIJESTO:
- 40 dkg brašna, najbolje pola glatko pola oštro
- 8 dkg sećera
- 25 dkg maslaca
- 2-3 žlice kiselog vrhnja
- 1 žlica ruma
( U Irskoj ga nisam nasla, ali može i whiskey Jameson koji se baš proizvodi u
Midletonu he, he)
Ribana korica limuna
SASTOJCI ZA FIL:
- 1 kg jabuka
- 10 dkg oraha
- Sećera po želji (ovisno o vrsti jabuka)
- Vanilin sećer
- Zličica cimeta
- Sok od pola limuna
PRIPREMA:
Od navedenih sastojaka zamijesite rukama prhko tijesto pa ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite na sat vremena u hladnjaku.
Jabuke naribajte, dodajte šećer. Pustite da malo odstoje pa ocijedite višak tekućine. Dodajte vanilin šećer, limunov sok i cimet. Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela, prvi komad razvaljajte na veličinu škrovade. Ovo su mjere za onu 35x25cm. Uvijek stavim u škrovadu (protvan) papir za pečenje iako možete i samo namastiti lim u kojem pečete. Na tako razvaljan list, pospite orahe koje ja volim onako krupnije samljeti i to stavite peći na 150 C 25 minuta. Nakon isteka tog vremena, izvadite iz peći, stavite nadjev od jabuka i poklopite drugim listom tijesta kojeg ste prethodno razvaljali. Izbockajte po vrhu lagano perunom (vilicom). Sada konačno formiranu pitu stavite peći na 180 C 40 ili 45 minuta, dok gore ne uhvati malo boju. Kad se dobro ohladi, pospite sitnim šećerom i nemojte odmah sve pojesti jer je kad odstoji koji dan, još bolja!