[P]rinces krafne su klasik koji će mnogima uvijek ostati omiljena slastica, neovisno o trendovima. Recept koji ću vam detaljno opisati drugačiji je od onog na kakvog ste možda naviknuli, princeze radim s dvije vrste tijesta, lisnatim i kuhanim, a otkrit ću vam i kremu koja mi je najdraža.
Sastojci za krafne:
- 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta
- 20 dkg brašna
- Za kuhano tijesto (choux):
- 3 dcl vode
- 15 dkg maslaca
- prstohvat soli
- 1 žlica šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- 4 jaja veličine M
Priprema:
Vodu, maslac, šećer I sol prokuhati 2-3- minute. Maknuti s vatre i umiješati odjednom brašno izmiješano s praškom za pecivo. Miješati kuhačom dok se tijesto ne počne odvajati od stjenke zdjele. Ostaviti sa strane da se malo prohladi.
Dodavati jedno po jedno jaje, miješati na manjoj brzini mikserom. Na papir za pečenje prvo staviti kvadrate lisnatog tijesta, meni od jednog pakiranja svježeg lisnatog izađe 16 komada. Na svaki kvadrat, slastičarskom vrećom stavljati kuhano tijesto, a onda zavrnuti krajeve lisnatog tijesta na kuhano. Ne paničarite, prilažem fotografije postupka.
Pecite na 170°C 40 minuta. Ja pola vremena upalim ventilaciju, a onda prebacim na gornje i i donje grijače. Kad su princeze pečene, ne otvarajte cijelu pećnicu, samo mrvicu i ugurajte dršku od kuhače. Neka se tako prvo hlade, a tek nakon pola sata otvorite cijelu pećnicu.
Krema:
Ne koristim puding, ne sviđa mi se umjetni okus. Evo sastojaka:
- 1 litra mlijeka
- 9 žumanjaca
- 100 grama bustina
- 9 žlica šećera
- 10 dkg maslaca
Mahuna vanilije, pasta vanilije, ekstrakt vanilije, prah vanilije…štogod imate. Ja na putovanjima radije potrošim novce na sve vrste vanilija na koje naiđem nego na novu košulju.
U mlijeko staviti sjemenke vanilije koje sastružem iz mahune, a nju sačuvam za pravljenje vanilin šećera. Dodam i malo ekstrakta ili paste da bude jača aroma, a vi prema vašim afinitetima. Žumanjke izmiješati sa šećerom i gustinom. Ako bude pregusta smjesa, dodati dvije žlice mlijeka od one litre koju stavite grijati. Dobro izmiješati smjesu sa žumanjcima i kad se dovoljno zagrije mlijeko, jednu kutlaču vrućeg mlijeka staviti u smjesu žumanjaka i promiješati.
Ponoviti postupak jer je važno da se žumanjci naviknu na vrućinu i da ne napravite kajganu. Nakon toga sve prebaciti u mlijeko, na laganoj vatri metlicom miješati dok se ne napravi krema. Pokriti je odmah prozirnom folijom po površini i pustiti da se hladi. Kad je mlaka, malo po malo dodavati maslac i miješati ručnim mikserom.
Ohladiti kremu. U slastičarsku vreću staviti kremu, doslovno probušiti sa strane krafnu i puniti dok se ne raspukne. Posuti šećerom u prahu.