[VELIKO-SLOVO-POV]I[KRAJ-VELIKO-SLOVO]ako sam dosta slušala o ovom kolaču koji je u prošlosti bio jedna od nekoliko najvažnijih slastica Dalmacije, moram priznati da sam ga prvi put kušala tek prošlog tjedna. Na otoku Pagu u gradu Pagu posljednjih sam godina prilično često zahvaljujući mojoj glazbenoj kolegici Zorici Bučić, a prošlog sam petka na jednom vjenčanju osim čuvenih Paških štrika kušala i pandišpanj. I zaljubila se odmah u taj obični, ali potpuno savršeni kolač. Kažu da je naziv potekao od španjolskog kolača Pan di Spagna. Zovu ga i Padišpanja, padešpanj, turta. Recept su sačuvale koludrice, a posebnost pripreme je i u tome što odudara od nekih zakonitosti u kulinarstvu. Npr. peče se bez prethodnog grijanja pećnice, ne namašćije se posuda u kojoj se peče, žumanjci se dodaju u bjelanjke, a hladi se u posudi okrenutoj naopako.
Ovaj na mojoj fotografiji je napravila gospođa Ivanka Govorčin koja nam je poslala i fotografije pripreme. Pogledajte ih prije nego krenete peći ovu po svemu, neobičnu slasticu.
SASTOJCI:
- 6 jaja
- 2 šalice bijeloga glatkog brašna
- 1, 5 šalica šećera
- 1 vanilin šećer
- izribana korica jednog domaćeg limuna
- ½ šalice ulja
- ½ šalice vode
- Pola šallice soka od naranče
- prstohvat soli
PRIPREMA:
U dubljoj posudi razmutiti mikserom (prvo manjom, a onda većom brzinom) žumanjke, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne bude pjenasta. Kad je smjesa sasvim glatka dodati pola šalice soka od naranče i pola šalice vode. Miješati opet mikserom s manjom brzinom. Zatim polako dodavatoi brašno s prstohvatom soli i praškom za pecivo od kojeg smo odvojili jednu žličicu i ostavili sa strane. Kad je sve umješano, dodati naribanu koricu jednog limuna i sada sve promiješati kuhačom. Bjelanjcima dodati onu ostavljenu žličicu praška za pecivo i istući čvrsti snijeg. Sada dodavati smjesu od žumanjaka u snijeg od bjelanjaka i lagano miješati kuhačom dok se sve ne sjedini. Gotovu smjesu uliti u emajlirani lonac ili neku veću posudu.
Posudu ne namašćivati, a sve staviti u hladnu peć i ispeći na 160 C. Peći 1 sat I 15 minuta. Kad je pandišpanj pečen, okrenuti ga naopako na hlađenje, a sve možete vidjeti na fotografijama koje nam je poslala naša draga Ivanka. U slast svima!