Jedno od najdražih jela svih ljudi je pizza. Poznato talijansko jelo postoji u razno raznim slasnim kombinacijama čiji broj stalno raste.
Pizza je najčešće jelo koje se naručuje u restoranima, dio je jelovnika skoro svakoga, a znate li kako je nastala?
Njezin prvi oblik datira se još u 10. stoljeće kada su tadašnji ljudi pripremali krušnu pogaču s umakom od rajčice i malo naribanog sira.
U današnjem obliku nastala je davne 1889. godine u Napulju. Zbog velikog broja siromašnih radnika toga doba trebalo im je brzo i jeftino jelo, a to je postala pizza. U to vrijeme često bi se jela i za doručak.
Originalna Margherita dobila je ime po talijanskoj kraljici Margheriti koja se oduševila spojem umaka od rajčice, bosiljka i mozarelle.
Danas se uz ove osnovne priloge dodaju mnogi drugi. U Dalmaciji je popularna crna pizza za čiju je boju zaslužna sipa. U nekim splitskim pizzerijama rade se i slatke pizze sa nutellom, šumskim voćem, sladoledom i mnogim drugim nadjevima.
Globalno je ovo jelo modificirano po kulturi države u kojoj se jede. Tako postoji vrsta pizze Hawaian koja na sebi ima komadiće ananasa. Japanci stavljaju lignje i majonezu, Hrvati rade seljačku, s plodovima mora, miješanu, vegeterijansku i mnoge druge.
Vrsta tijesta koje se koristi za pizzu poznato je pod nazivom napolitana, a nakon Italije pizza je stekla veliku popularnost i u SAD-u gdje je u 19. stoljeću otvorena i prva pizzeria.
Otvorili su je 1905. godine talijanski doseljenici u New Yorku, a zove se Lombardi's i radi i danas.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.