Advent je najljepše vrijeme za degustaciju, a s tim i realnu prezentaciju održivih eno-gastro i ugostiteljskih sadržaja. Turističko-ugostiteljska škola Split u sklopu Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva organizira manifestaciju Dani adventa- FitSplit RCK koja će se održavati od 28. studenog do 3. prosinca 2022.
Potporu ovoj manifestaciji 28. studenog u restoranu Velum dolaze dati župan Blaženko Boban i suradnici, dogradonačelnik grada Splita Antonio Kuzmanić i suradnici, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić, predsjednik HGK- županijske komore Split Joze Tomaš kao i drugi uvaženi gosti.
Cilj manifestacije je poticati održivu budućnost hrvatskog turizma temeljenu na prirodnim resursima i tradicijskim kulinarskim vrijednostima.
“Upravo smo održivost utemeljenu na tradicijskim vrijednostima odlučili primijeniti u praksi. Kroz naše Dane adventa predstavit ćemo različite segmente turističke ponude grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije i cijele RH kao destinacija koje na tradicionalnim vrijednostima grade održivu budućnost”- kazala je Andrea Bilandžić, voditeljica promidžbe i vidljivosti Projekta RCK.
Učenici, koji su najvećim dijelom i nositelji manifestacije, imaju zadatak svojim rukama, pričama i kreacijama predstaviti glavne smjernice održivog turizma. Predstavnici svih šest Regionalnih centara kompetentnosti (RCK) sudjelovat će i na Enteru, najvećoj konferenciji o obrazovanju i natjecati se u tri novo osmišljene discipline.
Prvog dana, 28. studenog, na otvorenju manifestacije učenici će uvaženim gostima prezentirati tradicionalna jela tipična za gradove, sela i otoke srednje Dalmacije. Jelovnike su pomno odabirali pod mentorstvom vrsnih chefova, Hrvoja Zirojevića i Ivice Katića.
Učenica Anđela Kapetanović prenijela je tom prigodom recept za splitsku pašticadu koju njena baka svake godine vrijedno sprema prema receptu svoje bake. “Pašticada se kuhala satima, a marinirala danima. Uz neizostavne sastojke, začini su se uglavnom dodavali odokativno, bez nekog pisanog traga, ali baka sa sigurnošću potvrđuje da je neizostavan začin za uspješnu pašticadu bilo puno ljubavi koje u to vrijeme nije nedostajalo za obiteljskim stolom.”
Uz mentorstvo Jure Vojkovića, svjetski poznatog barmena, pripremat će se i kokteli svojstveni tipovima prezentiranih kuhinja. U predprostoru restorana održat će se i izložbeni sajam tradicijskih namirnica i vrhunskih dalmatinskih vina.
Ugostit će se kroz slijedeći tjedan cijeli niz uvaženih gostiju, a učenici se posebno vesele što će jedan od tih dana posvetiti štićenicima dječjeg doma Maestral i podružnice Miljenko i Dobrila te njihovim odgajateljima.
“Cilj nam je, uz potporu SDŽ, osigurati bolje uvjete rada za naše učenike i buduće generacije. Želim pohvaliti cijeli tim svojih vrijednih djelatnika koji kroz ovaj Projekt ulažu velike napore da bi smo prebrodili ovo zahtjevno razdoblje do izgradnje u nove škole i zajedno svjedočili boljoj i održivoj budućnosti- kazao je Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split.
u Spaladium Areni će se 2. i 3. prosinca održavati Enter konferencije u organizaciji Centra izvrsnosti Splitsko – dalmatinske županije. Radi se o drugom najvećem izdanju konferencije o obrazovanju i povezanim industrijama. U sklopu iste pridružit će im se i FiTSplit RCK s novo osmišljenim natjecanjem na kojem će sudjelovati predstavnici svih šest Regionalnih centara kompetentnosti u RH.
Natjecatelji će se nadmetati u tri discipline. Match Race Cooking na kojem će natjecatelji imati zadatak pripremiti jelo po principu nula odbačenih namirnica pri kuhanju. Match Race Cocktail na kojem će morati osmisliti koktel prema slikama atraktivnih dalmatinskih pejzaža te Match Race Tourism gdje će morati kreirati video priču putem koje će predstaviti Splitsko-dalmatinsku županiju kao destinaciju održivog turizma.
Zadnjeg dana manifestacije proglasit će se i nagraditi finalisti Match Race-a, a u večernjim satima će se u restoranu Velum održati svečano zatvaranje manifestacije.
Manifestacija se organizira u suradnji sa Turističkom zajednicom Splitsko - dalmatinske županije, a direktorica Ivana Vladović zadovoljna konceptom cjelokupne manifestacije poručuje:
“Najveća vrijednost svake destinacije su ljudi i ljubav koju ulažu u svoj posao. Upravo ovi vedri i zainteresirani mladi ljudi daju nam sigurnost da je budućnost hrvatskog turizma u pravim rukama. Hvala njima i njihovim mentorima koji ih vode pravim putem.”