Više je recepata, ali jedna riba i jedinstvena tradicija – u Dalmaciji, Istri i Kvarneru bakalar se sprema na Badnjak. U tisućama hrvatskih, ali i talijanskih domaćinstava na jelovniku toga dana je isto jelo. Doduše na više načina - na brudet, na bjanco, ili kao pašteta.
Posjetili smo tvornicu ribe 'Canicula' koja je smještena srcu Dalmatinske zagore, usred kamenjara, na lokaciji koja se formalno naziva "Radna zona Prisike" - općina Muć.
Prije punih šest godina, tada kao 25-godišnjak Talijan Cristian Serio, odlučio je u Hrvatskoj nastaviti graditi obiteljsku tradiciju. Cristian je potomak obitelji koja se već četiri generacije, više od stotinu godina bavi upravo preradom ribe.
Obiteljska tvrtka Pesce Azzuro ima nekoliko pogona diljem svijeta, između ostalog u Albaniji i Tunisu, zapošljava preko tisuću radnika i jedan je od dobavljača i partnera velikih talijanskih trgovačkih lanaca. Lider su u segmentu prerade i skladištenja ribljih konzervi, izvoze u cijelu Europu, Izrael, Australiju i Japan.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
S obzirom da ne možemo zamisliti Badnjak bez bakalara, a nalazimo se u vremenu darivanja, tvrtka Canicula i Dalmacija Danas nagrađuju jednog čitatelja/icu bakalarom.