"Premda ga se može naći već na dubini od jednog metra, mnogi i ne znaju za njega. Vanjštinom podsjeća na osušeni smežurani krumpir, a budući da je redovito obrastao algama i mahovnjacima, praktički je nevidljiv. Gorkastog su okusa s intenzivnim mirisom po jodu koji ne mogu baš svi podnijeti.
Znalci kažu da ima afrodizijačka svojstva čak deset puta jača od kamenica. Na japanskom tržištu, iz upravo zbog toga, ovaj neobični organizam postiže cijenu preko 500 dolara po kilogramu. Naravno, radi se o morskom jaju", opisala je Gordana Dragojević iz Vele Luke svoj "ulov" koji je i fotografirala.
Znanstvenici iz splitskog Oceanografskog instituta objašnjavaju da je riječ o organizmu iz skupine plaštenjaka (tunicata), podskupine mješičnice, zasebnoj skupini koja je pri vrhu beskičmenjaka, najbliže kičmenjacima.
Što je točno morsko jaje, opisao je Perko Ugarković, urednik portala Podvodni.hr.
Morsko Jaje - Plaštenjaci
U nedostatku inspiracije ili zbog sličnosti sa kopnenim bićima, ljudi su raznim bićima i pojavama davali imena ista ona koja već postoje u njihovoj okolini. Pa tako postoje psi, mačke, miševi, zečevi, ježevi itd. svi sa pridjevom morski. Jedna od najlogičnijih imena koje je čekalo da ga se pretvori u morsko je jaje. Jedina sličnost morskog jaja sa onim kopnenim je možda u boji unutrašnjosti. Žumanjak koji se vidi kada se otvori morsko jaje su zapravo njegovi reproduktivni organi koji su izrazito hranjivi što je i logično jer se iz njih rađa novi život.
Morska jaja poznata su po cijelom Jadranu ali i u Europi kao hrana iz mora puna joda, selena, kroma, cinka, kobalta, itd. Zbog velike količine minerala okus im je izrazito gorak pa ih većina poput mene ne može ni vidjeti a kamoli pojest. Oni kojima ne smeta gorčina smazat će par komada kao ništa. Jod je važan sastojak ljudskoj prehrani prvenstveno jer ga štitnjača koristi za stvaranje hormona. Rijetko koji sastojak naše prehrane sadrži ovaj mineral pa se on umjetno dodaje u morsku sol. Jedna od nuspojava jedenja većeg broja Morskih jaja je povećani unos joda u organizam. To se manifestira nateklim vjeđama i licem, što je ustvari dobro jer kada bi ga nastavili unositi posljedice bi bile puno gore. Osobe koje su alergične na jod ne bi smjele jesti ovu morsku deliciju. Naravno zbog velikog broja minerala jedna od pretpostavki je i da se radi o najboljem mogućem afrodizijaku pa se i dan danas u narodnoj primopredaji preporučuje u svrhe poboljšanja seksualne moći.
Zbog sličnog načina života školjci narod je uvijek smatrao da je morsko jaje vrsta školjke čak se i u nekim restoranima u meniju navodi pod školjke. U nekim drugim zemljama Mediterana zaštićena je vrsta jer te zemlje imaju puno veću tradiciju degustiranja morskih plodova a važnost ovog morskog filtera je neupitna. U Hrvatskoj se morsko jaje može naručiti u određenim restoranima poglavito u južnom Jadranu gdje je ono veći specijalitet. Tek nedavno se počelo sve više govoriti o njegovoj široj primjeni u gastronomske svrhe jer se zbog velikog broja uzgajališta školjaka veliki broj morskih jaja počeo lijepiti za konope na kojima se uzgajaju školjke.
Danas morsko jaje nikada nije bilo dostupnije i lakše za pronaći u komercijalnim vodama. U prirodni ga nije jednostavno pronaći pogotovo ako ga do tada nismo često susretali. Izgledom je identičan kamenu na kojemu se nalazi i njegovim bojama. Prepoznaje se kao neprirodan oblik kamena a kad ga se dotakne mekan je. Sa kamena se skida lako. Najviše narastu do 15 cm dužine. Radi se o vrsti (Microcosmus sulcatus) koja spada u rod plaštenjaka.