Sastojci, okus, tekstura, oblik… Ima ih toliko vrsta da ne možemo reći da su zdravi ili nezdravi. Možemo ih praviti sami i tako sami kontrolirati sastojke, ili isprobavati već gotove primjerke od stotina vrsta. I stalno dolaze novi, punjeni nečim novim, s nekim novim sastojkom.
Oni su keksi, ono što možemo nositi za sobom za brzinski osjećaj sitosti. Keksi su dio ritual uz čaj ili kavu. Ono što nam fali nakon obroka ili između obroka. Tako dobro pristaju da ih umočimo uz kavu, mogu zamijeniti kolače kao light verzija nečeg slatkog. Nikako nisu pravi obrok, ali su najčešći međuobrok, trošimo ih puno jer tako brzo i efikasno utaže glad.
Tvrdi, mekani, pečeni
Što se tiče povijesti keksa, ne znamo kakve je točno njihovo podrijetlo, ali znamo da su postali popularni negdje od 17. stoljeća, iz britanske i francuske gastronomije. U početku su to bili ravni, oštri i široki oblici kako bi utažili glad, što je bilo korisno za nahraniti putnike i vojnike. Lako ih je nekad zamijeniti s kolačićima, ali kolačići su veći, gušći i deblji od keksa. I najčešće slađi.
Kekse generalno možemo podijeliti u tvrde, mekane i pečene kekse, ovisno o tijestu od kojeg se prave. Oni tvrđi primjerice prave se od tvrđeg tijesta s više glutena, mekani su od tijesta koji se lakše probavlja, a dolaze u slatkim i slanim varijantama. Oni pečeni su tradicionalnije varijante, koji mogu biti više ili manje zaslađeni.
Daljnje podjele su na vafel kekse, valjane, anđeoske, keksi od smokava, keksi od đumbira, scones, bourbon… U širokoj paleti keksa koje imamo u ponudi, već dugo nam za oko zapinje crvena ambalaža keksa na kojima piše – u prijevodu s engleskog – pridjev “probavni”.
Digestive ritual uz kavu
Digestive keksi redovni su proizvod Plodina, a ovaj tjedan i na sniženju u Plodine katalogu. Zašto “Digestive”? Asocira na pomaganje rješavanja problema s probavom. Dapače, liječnici su ih pripisivali ljudima koji imaju probavnih smetnji.
Ovi keksi sadrže veću količinu vlakana i utažuju glad. Pojavili su se u kontekstu zdrave hrane, kad je osobito bilo popularno birati zdravo – a taj trend još traje. Rade se od zdravog brašna, te imaju više proteina i vlakana nego masti. Ako ste već stvorili čvrstu naviku konzumiranja keksiju uz kavu, sve to su dovoljni razlozi za birati Digestive.
Keksi su seksi
Jeste li znali da je jedan od sastojaka Digestive keksa natrijev hidrogenkarbonat koji djeluje kao laksativ? Također, natrijev hidrogenkarbonat može djelovati kao antacid i pomoći kod žgaravice. Ovaj umjereno sladak keks najprodavaniji je keks u Ujedinjenom Kraljevstvu podrijetlom iz Škotske, a potječe još iz 1839. Od dvojice doktora koji su istraživali kako poboljšati probavu. U Britaniji u kojoj je čaj u 5 sati ritual kojeg svi poštuju, popularno se jede tako da se prethodno “navlaži” u čaj, nakon čega se brzo raspada. Pogodan je uz čaj ili kavu.
U Ujedinjenom Kraljevstvu, samo verzija McVitie proda se u nekih 80 milijuna primjeraka godišnje. Ako vam je jutarnja kava s keksima neprocjenjivi dio dana – a vjerujemo da jest – birajte Digestive – za osjećaj sitosti i bolju probavu.