Pravo je vrijeme za navrćanje maslina, stoga za vas donosimo 20 savjeta pok. Dobroslava Elezovića koji će vam pomoći ako odlučite samostalno navrtati masline piše časopis Maslinar.
1. Navrtanje poboljšava sortni sustav
Navrćanje je važno za širenje nasada i za poboljšanje postojećeg sortnog sastava. To se u prvom redu odnosi na područja na kojima jedna sorta dominira, kao što je to slučaj naše oblice.
2. Vještina koja se uči gledanjem
Navrćanje je vještina koja se uči gledanjem. Dovoljno je vidjeti izradu jednog ili dva navrtka uz najnužnije upute pa čovjek može nastaviti sam. Ali ima maslinara koji su ovu vještinu stekli i učeći iz literature.
3. Podloga mora biti u soku
Podloga mora biti u soku da se kora lako odvaja od drva.
4. Navrću se stabljike proizvedene iz sjemena
Uglavnom se navrću stabljike proizvedene iz sjemena u rasadniku.
5. Dva osnovna načina navrtanja
Dva su osnovna načina navrćanja: okom (pupom) i dijelom grančice.
6. Plemke valja brati s rodnih grana
Plemke se beru s rodnih grana, ne kržljavih, prebujnih, niti vodopija.
7. Kako pripremiti podlogu
Ako se maslina navrće u proljeće, podloga se prereže na odgovarajućoj visini. Prerezano mjesto se zagladi voćarskim nožem. Potom se traži mjesto gdje je kora najdeblja. Na tom se mjestu razreže kora uzdužnim rezom i tu se umeće plemka.
8. Pupovanje se obavlja u travnju i svibnju
Pupovanje se obavlja u travnju i svibnju, pa se taj način zove i pupovanje na „tjerajući pup“.