Hrvatska vlastitom proizvodnjom pokriva samo oko 67% domaćih potreba za mesom, a proizvodnja se i dalje smanjuje. Zašto se to događa i mogu li se negativni trendovi preokrenuti, za HTV-ov Studio 4 komentirao je Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.
Unazad 20 godina u Europi je stagnacija proizvodnje mesa, istaknuo je Tušek.
- Najviše se smanjuje proizvodnja ovčjeg i kozjeg mesa, zatim goveđeg, a nešto manje svinjskog. Jedini je porast u proizvodnji mesa peradi. Dugoročne projekcije pokazuju da će tako biti i dalje, dodao je.
Meso se, kaže, proizvodi u samo nekoliko država. Kada se govori o svinjskom mesu to su veliki proizvođači koji pokrivaju tržište ne samo EU, već i dalekih zemalja kao što je Kina.
- Njemačka, Španjolska, Danska i Nizozemska su zemlje koje su visoko specijalizirane za određene proizvodnje u stočarstvu. Oni imaju moderne farme s intenzivnom proizvodnjom, kazao je.
Naglašava kako se u Hrvatskoj jedan dio proizvodnje odvija u ekološkim uvjetima, ekstenzivnim uvjetima, tako da je teško to uspoređivati.
- Kroz programe mi želimo potaknuti proizvođače koji su konkurentni i imaju mogućnost te radnu snagu da hvataju korak s najrazvijenijim zemljama, rekao je Tušek.
Hrvatska nije samodostatna što se tiče mesa i oko 33%-35% nadoknađuje se iz uvoza.
- To nije nešto s čim smo u Ministarstvu poljoprivrede zadovoljni, kazao je Tušek i istaknuo da se provodi niz mjera i programa za podupiranje i modernizaciju farmi.