Sinoć smo u Splitu razgovarali s Orlandom Orlandinijem i Nenom Mladenovićem, vrhunskim hrvatskim kuharima koji žive i rade u SAD-u. Ova dva chefa spadaju u pravu gastro "ligu prvaka". Primjerice, malo je Dalmatinaca koji se mogu pohvaliti da su posluživali Magic Johnsona ili Leonarda di Caprija, poput Orlandinija koji već 15 godina radi kao chef na skupocjenoj jahti u Miamiju.
Neno Mladenović glasovit je u Hollywoodu i rodom je iz Splita. Chef je u restoranu smještenomu West Hollywoodu za koji svaka zvijezda zna - Dan Tana's. Slavne osobe po cijele dane rade rezervacije s osobom posebno zaduženom za odgovaranje na bezbrojne pozive i specijalne zahtjeve, a čak i sam Chef ima određene molbe kojima vrlo profesionalno odgovara.
- Stjecajem okolnosti, restoran u kojem radim je iznimno popularan. Dolaze nam zvijezde iz svijeta filma, sporta, glazba. Gosti preferiraju talijansku kuhinju. Kuhaju se razne tjestenine, odresci, rib. Prepoznati smo po piletini u umaku od rajčice, prelivena sirom. Što se tiče vina, poslije odreska bi svim preporučio da probaju kalifornijski Cabernet - govori nam Mladenović.
Njegov "eastcoast" kolega, kaže da najradije sprema mediteransku kuhinju.
- Radim za privatnog američkog biznismena kao njegov osobni šef. Putujem s njim, gdje on tu i ja. Bazirani smo u Miamiju. On je osoba koja je svjetski putnik i ne preferira jednu vrstu kuhinje. Probao je i naše specijalitete, a općenito se baziramo na mediteranskoj kuhinji.
Mladenović tvrdi da je Hrvatska hit u SAD-u.
- Amerikanci su oduševljeni s našom obalom, ljepotama Jadranskog mora, s našim starim. Kada me ljudi pitaju, preporučujem im Split, Dubrovnik, Šibenik. Kada se vrate svi su zahvalne i oduševljeni s iskustvom kojeg su imali u Hrvatskoj.
Mladenović je otkrio da u SAD-u slijedi jedan zanimljiv događaj kojega planira napraviti s Hrvojem Zirojevićem.
- Nadam se da ćemo ići do kraja, da ćemo napraviti to što smo zamislili. To će biti dalmatinska večeras u srcu Beverly Hillsa. Hrvoja želim predstaviti tamošnjoj klijenteli, da ga upozna Zapadna obala. On je vrhunski znalac mediteranske kuhinje. Želimo pokazati što sve možemo raditi, što Amerikanci mogu očekivati kada dođu kod nas. Amerikanci prije nego što dođu prvi put u Hrvatsku, u pravili nemaju percepciju da smo mi dio Mediterana. Kada sve ovo osjete, kada se vrate, to je za njih veliko otkriće. Hrvoje je sa svojom kuhinjom zapravo mađioničar. I sam Bono Vox je bio kod njega...
LA Lakersi dolaze kod vas?
- Svaki trener koji dođe u Lakerse, ustoliči se kod nas. Kod nas padaju dogovori koji će igrači igrati u draftu. Ali dolaze nam druge brojne zvijezde NBA-a, Hollywooda i šire.
Ljudi imaju predodžbu da su Amerikanci glupi i da ne vide dalje od Meksika. Znaju oni o nama puno više o nama nego mi mislimo. Drago mi je čuti lijepe priče o nama.
Chefovi su dali savjet oko nedostatka radnog kadra u turizmu, pa tako i u gastronomskim djelatnostima.
- Aspira je dobra stvar, ali treba nam još. Zemlja koja je orijentirana turizmu mora više promišljati. Navodno nam je nedostajalo 3.000 ljudi u turizmu. Ne znam odakle ćemo uvesti sve te ljude sljedeće godine jer će nedostatak biti još izraženiji. Država bi trebala uvesti programe za turizam u obliku ulaganja, educiranja radnika u turizmu. Osim edukacije, vrlo je bitna praksa. Svi smo mi nešto naučili u školi, ali bez prakse nema ništa. Drugo, nema preskakanja stepenica.
Mladenović je na kraju otkrio koji mu je restoran u Splitu najdraži:
- Zrno soli, to je jako dobar restoran na jako dobroj poziciji. Uvijek je svježa hrana. Usluga je jako dobra. Radi se o vrlo pozitivnoj priči. Bokeria je također lijepa priča, restoran je na lijepom mjestu. Rijetko se događa da cijela obitelj vodi jedan restoran.
Za Split bi trebalo više dobrih restorana. Za Split mi smetaju fast foodovi, a nedostaje nam još vrhunskih restorana - zaključuje Mladenović.
Cijeli razgovor s chef legendama pogledajte ovdje: