Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce vodeća je organizacija za zaštitu prirode i okoliša nacionalno i međunarodno više od 20 godina.
Kako bi implementirala okolišnu odgovornost u poslovanju privatnih iznajmljivača i tako izdvojila ekološki prihvatljive smještajne objekte od konkurencije, Udruga Sunce razvila je Dalmatia Green ekološki certifikat za privatne turističke smještajne objekte koji su odlučili ozeleniti svoje poslovanje i gostima pružiti jedinstven boravak u harmoniji s prirodom i lokalnom zajednicom.
„Želimo istaknuti kako stjecajem certifikata, koji je prepoznalo Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, privatni iznajmljivači automatski ostvaruju pravo da njihov smještaj bude naveden na brzorastućoj mrežnoj platformi ECO-BNB“, rekla nam je Gabrijela Medunić-Orlić, direktorica Udruge Sunce.
„S obzirom na naše napore da suradnjom s privatnim i javnim sektorom te promotivnim ekološkim aktivnostima doprinesemo zaštiti okoliša i očuvanju prirode, izuzetno smo zadovoljni što smo potpisali Ugovor o dugoročnoj suradnji s tvrtkom INTERSEROH“, zaključila je Medunić-Orlić.
“INTERSEROH je tvrtka specijalizirana za gospodarenjem otpadom. Ipak, u našem inventaru možete pronaći nekoliko strojeva specijaliziranih za manje korisnike koji, njihovim korištenjem, mogu ostvarivati materijalne i ekološke povlastice. Znamo kako je turizam, nažalost, jedan od najvećih zagađivača, a naše priobalje osjetljivo na bilo kakve vrste zagađenja. Suradnju s Udrugom Sunce vidimo kao iskorak na zajedničkom putu prema promicanju zelene ekonomije, održivog razvoja i zaštite prirode.
Potpisivanjem ove suradnje, značajne povlastice ostvarili su svi sadašnji i budući članovi Dalmatia Green certifikata. Naime, INTERSEROH u potpunosti pokriva iznos godišnje, odnosno dvogodišnje članarine, ako se ostvari poslovan odnos INTERSEROH-a s Dalmatia Green članovima, izuzev specijalnih cijena i uvjeta“, rekao nam je Robert Sedlar, prodajni predstavnik u tvrtki INTERSEROH.
„Osim certificiranja apartmana i kuća za odmor, suradnju planiramo proširiti i na restorane te, nakon Stay Safe sigurnosnih protokola prouzrokovanim koronavirusom, dobivamo ekološki certifikat i time podižemo svijest o prirodi za još jednu stepenicu više. Duboko vjerujem da će u najskorijoj budućnosti gostu, osim higijene, čistoće, urednosti, naravno i ukusne hrane, ekološka komponentna biti iznimno važna“, zaključuje Sedlar.
Slijedom navedenog TURIZAM 24 provjerio je situaciju u svijetu i doznao kako je brojnim restoranima u zapadnoj Europi upravo ekološka komponentna prioritet u poslovanju. Time potencijalnog gosta informiraju kako restoran posluje na postulatima održive cirkularne ekonomije pa, primjerice, poznati berlinski restoran FREA ističe kako vjeruje u održivu i zdravu budućnost svih nas i jačanje regionalnih ekoloških poljoprivrednika te činjenicu da sve to možemo učiniti zajedno.
„Naši regionalni proizvođači i dobavljači razumiju našu filozofiju i pomažu nam izbjeći plastičnu ambalažu. Ne proizvodimo nikakav otpad, a svi ostaci od hrane u roku od 24 sata prerađuju se u našem stroju za kompostiranje i vraćaju na farme našim dobavljačima“, rekao nam je David Suchy, vlasnik restorana, te zaključio, „full taste, zero waste!“
Za vjerovati je da Dalmacija sa svojim jedinstvenim i očuvanim otocima, gradovima bogatim poviješću i neotkrivenim ljepotama dalmatinske zagore ima vrhunski potencijal za cjelogodišnju turističku sezonu s prirodom u srcu. Sigurni smo kako će ova suradnja potaknuti boravak u održivim smještajnim objektima te promovirati održivi turizam u cjelini.