Veselje, ponos i sreća. Upravo takvo raspoloženje vladalo je na Visokoj školi Aspira gdje su brojni visoki uzvanici, studenti, suradnici, mentori, profesori i stručnjaci iz brojnih znanstvenih područja sudjelovali na svečanom otvorenju Međunarodnog diplomskog MBA studijskog smjera Gastronomije i na svečanost otvorenja novih prostora Visoke škole Aspira.
Brojni uvaženi gosti stigli na Visoku školu Aspira
Naime, riječ je o prvom međunarodnom takvom studijskom smjeru na ovoj visokoj školi, a veliki dan za ovu obrazovnu ustanovu uveličali su uvaženi gosti među kojima su bili: Milivoj Jakunica, predsjednik Upravnog vijeća Aspire, dekan Visoke škole Aspira Alen Jerkunica, prodekan za organizaciju i razvoj Mario Buble, prodekanica za međunarodnu suradnju Petra Mandac, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonći Glavina, direktorica Turističke zajednice Grada Alijana Vukšić, zatim, Igor Maretić, voditelj Odsjeka za sport Grada Splita, Igor Stanišić, ispred SD Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i tehničku kulturu i sport, te brojni drugi uvaženi gosti.
Osim navedeni svojim prisustvom ovaj veliki Aspirini dan uveličali su i brojni chefovi, mentori, predavači i drugi.
Zatim, predstavnici brojnih hotelskih i ugostiteljskih kuća, turističkih organizacija, te dugogodišnji partneri i predstavnici i drugih škola i organizacija koji podupiru rad Aspire od samog početka.
"Nadmašujete mnoge i radujem se vašem uspjehu"
Emotivno je bilo na samom početku službenog otvaranja programa kada je prikazan već sada možemo reći povijesni film o samim počecima Visoke škole Aspira, a odmah nakon toga pred okupljene je stao Tonći Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta.
"Od srca vam čestitam. Vaš doprinos hrvatskoj gastronomiji i hotelijerstvu je ogroman. Također, puno ste dali našem obrazovnom sustavu, a to nam je jako važno i bitno za turizam. Obrazovanje koje vi nudite je svjetska razina, i vi tu klasu donosite u Republiku Hrvatsku. Nadmašujete mnoge i radujem se vašem uspjehu. Mi iz Ministarstva turizma i sporta ćemo vas uvijek podupirati u vašem radu. Možemo reći da nam iz Splita dolaze vrhunske svjetske priče", kazao je ponosni Tonći Glavina.
Predsjednik Upravnog vijeća Visoke škole Aspira, idejni začetnik cjelokupnog projekta Aspire i studijskog smjera Gastronomije Milivoj Jerkunica, kazao je da se ova Visoka škola nalazi uz samo bok najboljih svjetskih visokih škola.
"Ljubav i strast su dvije stvari koje nas vode naprijed"
Istaknuo je da njihovi studenti imaju sve potrebne uvjete te da se njihovi programe ne razlikuju od najboljih europskih i svjetskih škola.
"Nalazimo se uz bok najboljim europskim i svjetskim visokim školama. Naši programi se niti malo ne razlikuju od najboljih učilišta. Imamo potrebne resurse, vrhunske renomirane stručnjake... Sve imamo što imaju i oni najbolji. No, uz sve to, mi posjedujemo i strast koja nas krasi ovdje u Splitu! Nije čudno što ovako mala zemlja ima jako puno vrsnih i vrhunskih sportaša. Ljubav i strast su dvije stvari koje nas vode naprijed. Gdje god se pojavimo mi ćemo polučiti uspjeh. To vam svima mogu obećati. U svakom slučaju, došli smo do svjetskog nivoa i na to sam ponosan. Hvala vam svima koji ste nam pomogli da postignemo ovaj uspjeh te da otvorimo još jedan studijski smjer", rekao ispred okupljenih.
"Pratimo tehnologiju i sve što ide uz nju..."
Alen Jerkunica, dekan Visoke škole Aspira prisjetio se prvih dana Aspire. Istaknuo je da je ovaj studij prava stvar te da će biti atraktivan za sve studente.
"Veoma sam sretan! Napokon smo dočekali ovaj dana kada otvaramo naše nove prostore u kojima će se izvoditi nastava. Odradili smo mukotrpan posao, puno smo se trudili kako bi otvorili novi studijski smjer na Aspiri. Mislim da je ovaj smjer pun pogodak za sve one koje zanima ova struka. Iako su mnogi u početku bili skeptični u naš potez, ja smatram da smo uspjeli te da smo napravili veliku stvar za naše studente. MBA studijski smjer je poseban po tome što u jedan kontekst stavlja kulinarstvo i menadžment. Ovaj studijski smjer smo otvorili zbog jedne kompleksne materije koja će puno jednostavnije ovu struku približiti mladima i svim studentima. Naša škola jako dobro funkcionira, i sada idemo još jednu stepenicu više. Pratimo tehnologiju i sve što ide uz nju...", kazao je dekan Jerkunica.
Ponosna koordinatorica nastavnog centra Aspire u Zagrebu Danijela Čepo kroz prezentaciju je predstavila Međunarodni diplomski MBA studijski smjer Gastronomije.
Također, predstavljen je i studentski Aspirini časopis "AS". U ovoj visokoj školi su posebno ponosni na taj časopis kojeg je predstavila glavna urednica Ada Reić.
"MBA studijskim smjerom objedinili smo teoriju i praksu na najvišoj razini"
No ono glavno je uslijedilo u prezentaciji Danijele Čepo. Naime, evo što trebate znati o Međunarodnom diplomskom MBA studijskom smjeru Gastronomije.
MBA studijski smjer Gastronomija osigurava najvišu razinu specijalizacije u kompleksnom području gastronomije prateći najuspješnije poslovne svjetske prakse, angažirajući vrhunske domaće i inozemne stručnjake. MBA studijski smjer Gastronomija prvi je i jedini ovakav u Hrvatskoj, orijentiran međunarodnom tržištu u turizmu s naglaskom na stjecanje praktičnih znanja i vještina primjenjivih bilo gdje u svijetu. Studenti ostvaruju pravo na praksu u prestižnim svjetskim hotelima i restoranima te imaju mogućnost steći znanja koja im daju komparativnu prednost na tržištu rada.
"Poticanje kreativnosti, suvremeni pristupi upravljanja te razmišljanje „izvan okvira“ postaju imperativ u poslovanju. MBA studijskim smjerom objedinili smo teoriju i praksu na najvišoj razini. Ono što nudimo je drugačiji način studiranja jer vjerujemo da je svaki pojedinac specifičan po svojim sposobnostima i potencijalima. Kroz individualizirani pristup učenja, fleksibilnost i praktičan rad povezujemo iskustvo učenja te razvijamo potencijale naših studenata uvažavajući njihove osobne afinitete.
Osmišljen je kao nastavak preddiplomskog stručnog studijskog smjera Gastronomije, ali i kao nastavak školovanja za sve one koji su završili studijske smjerove iz drugih područja, a žele steći stručna znanja iz područja menadžmenta u gastronomiji.
Preduvjet za ostvarivanje uspješne karijere u ugostiteljstvu i turizmu je adekvatno obrazovanje koje u vrijeme dinamičnih tržišnih promjena, zahtijeva i poseban pristup. Aspira kreira studijske programe u suradnji sa poslodavcima, vodeći računa da znanje uvijek isporuči u skladu s suvremenim trendovima te kroz praktične primjere", poručuju iz Visoke škole Aspira dok predstavljaju ovaj studijski program.
Kome je namijenjen studijski smjer?
"Program MBA studijskog smjera Gastronomije namijenjen je onima koji se žele specijalizirati u području gastronomije i ugostiteljstva kao i onima koji tek planiraju ući u branšu bilo da žele otvoriti svoj vlastiti restoran, hotel ili unaprijediti postojeći.
Posebnu ulogu u razvoju ugostiteljstva i turizma te podizanju njihove kvalitete upravo imaju menadžerski kadrovi (top management) koji su posebno nedostatni, a upravo o njima ovisi razvoj i podizanje kvalitete. O nedostatku navedenih kadrova svjedoče brojni poslodavci, s kojima se i kreirao studijski smjer Gastronomija, kako bi proizašle kompetencije odgovarale njihovim potrebama", ističu u nastavku.
Cilj obrazovanja
"Cilj obrazovanja ovog studijskog smjera je stjecanje kompetencija upravljanja sustavima višeg stupnja složenosti na poslovima “top managementa” te mogućnost nastavka visokog obrazovanja na poslijediplomskim studijima sukladno Bolonjskoj deklaraciji.
Također, cilj obrazovanja je i da se na temelju stečenih znanja i vještina kvalitativno unaprijedi eno-gastronomski proizvod temeljen na komparativnim prednostima određene lokalne zajednice i pri tom afirmira vlastita kultura, tradicija i stil života.
Završetkom specijalističkog diplomskog (master) stručnog studija Gastronomije studenti stječu teoretska, metodološka i aplikativna znanja iz područja ugostiteljstva i turizma (Stručne radionice iz kulinarstva, Suvremeni trendovi u ugostiteljstvu, Menadžment hrane i pića u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, Proizvodnja hrane i higijena, Enologija i somelijerstvo, Prehrana i zdravlje, Sociologija hrane i multikulturalnost, Hrvatska gastronomija po regijama, Slastičarstvo i pekarstvo…) te menadžmenta, marketinga, prava, financija, komunikologije… Sustavna strukturiranost programskih sadržaja glavnih grupa predmeta definira opće i posebne kompetencije.
Opće kompetencije se odnose na jačanje komunikacijskih vještina te menadžerskih pogleda na upravljanje i rješavanje problema, istraživanje tržišta, marketinška znanja, analiza sustava kvalitete te važnost analize sigurnosnih aspekta u svim turističkim organizacijama, analiza pravnih aspekata turističkih organizacija itd. Dok se posebne kompetencije temelje na visokostručnoj i profesionalnoj osposobljenosti za područje menadžmenta u gastronomiji", jasno predstavljaju u Aspiri te nastavljaju:
'Cooking show' poznatih domaćih i stranih kulinarskih majstora
"Studenti koji završe studijski smjer Gastronomija mogu po završetku raditi kao: menadžer odjela hrane i pića, šef kuhinje restorana ili hotela, menadžer ugostiteljskog objekta, organizator gastro manifestacija, catering menadžer, banquet menadžer, kreator menua, brand menadžer u gastronomiji, marketing menadžer u ugostiteljstvu, recenzent za ugostiteljske časopise, kritičar hrane, stručnjak za sljubljivanje hrane i pića, kuhar, instruktor škole kuhanja, sommelier, menadžer kvalitete hrane, menadžer ljudskih resursa u gastronomiji, stručnjak za izradu poslovnih planova ugostiteljskih objekata … i sl", pojašnjavaju u Visokoj školi Aspira.
Svečanost u Aspiri nastavljena je i nakon službenog dijela programa. U predvorju njihove zgrade koncert je održao Magic Wish bend, a brojnim gostima posebno se dojmila i iznenadila ih je nagradna igra te fenomenalni 'Cooking show' poznatih domaćih i stranih kulinarskih majstora.