Izuzetan uspjeh polučilo je prvo izdanje “ZINFEST 2021.- Festival Crljenka i rođaka”, trodnevnog događaja koji se održava u “Marini Kaštela” u Kaštel Gomilici, a sve povodom otkrića kako je Crljenak kaštelanski predak svjetski poznatom kalifornijskom Zinfandelu. Prošla su dva desetljeća kada se u vinogradu Ivice Radunića našao trs te vinske sorte, koja je danas izuzetno cijenjena u vinarskim krugovima, a nastojanja Udruge štovatelja i ljubitelja Crljenka kaštelanskog već godinama ima za cilj Crljenku vratiti staru slavu. Provode oni razna događanja, a sve kako bi ovo vrhunsko vino brandirali te kako bi bio važan segment i u turističkoj ponudi sedam Kaštela.
Tako je Klaster Zora, uz pomoć EU sredstava iz projekta REVIVAL, organizirao i prvi “ZINFEST 2021. – Festival Crljenka i rođaka, vina i hrane”. Brojni izlagači predstavili su svoje odlične vinske kapljice, posjetitelji uživali u degustaciji, ali i u dobroj hrani koju su spremali i kuhari profesionalci te učenici srednjih strukovnih škola.
- Želimo predstaviti tradicionalna jela ovog kraja pa je naša pjatanca puna domaće spize – kazuje nam nastavnik Lorenzo Pervan koji je “dirigirao kužinom” dok su zajedno kuhali učenici Srednje strukovne škole “Oliva Alegra” i Turističko ugostiteljske škole Split, navodeći jela:
- Srdela u sauri, dolce garbo sa janjećim tripicama, sipa sa manistrom i bobom, te brusketi sa šalšom i blitivom. Uz jednu inovaciju jer ipak se radi o festivalu Crljenka, pa smo sljubili kolač s crnim vinom. Znači napravili smo čokoladni biskvit sa crnim vinom i cimetom, te čokoladnu kremu uz kruške i grožđice kuhane u vinu. Sve u duhu Crljenka!
U smjeru autohtonog kuhali su i polaznici drugog D razreda Ugostiteljske škole “Blaž Juraj Trogiranin” sa nastavnikom Mario Pavićem:
- Orzo ili ječam sa sušenim pomama i kozicama, to je naše jelo. Ukus naših baka, jer ne smijemo zanemariti ječam kao visoko vrijednu namirnicu dalmatinskog podneblja - istakno je nastavnik Pavić, dok je u istom duhu “domaće spize” bio i izbor profesionaonog kuhara cheefa Petra Božića “Marine Kaštela”:
- Pašticada s njokima, brujet od gavuna, uz kupus na bijelo, brujet s lignjama uz domaću puru, srdela u sauru, i za desert štrudel od jabuka uz vrhunsku tortu! Ne zbog toga što je Kaštelanska budući smo u Kaštelima, već što je puna okusa, domaćih sirovina i začina.
Tako su kuhari sljubili delicije s vinom, te su svi posjetitelji prvog izdanja “ZINFEST-a 2021.- Festivala Crljenka i rođaka” imali pravu gastronomsku prezentaciju.
A što se vinara tiče, kušalo se, komentiralo čiji Crljenak ima jači okus, kojem je “tijelo” bogatije, ali i tko ima najbolju prezentaciju u vidu etikete.
- Ovo je naš svijet i vrlo važna prilika da svoje proizvode prezentiramo javnosti. Godinama razvijamo brand Crljenka kaštelanskog i po zanimaju javnosti, medija te drugih vinara, očito smo uspjeli – zadovoljan je Jakov Bedalov iz Vinarije Bedalov, ali i predsjednik Udruge štovatelja Crljenka kojeg su komentari posjetitelja – oduševili.
Uz jedan kuriozitet – svog Crljenka predstavio je i Vlado Krauthaker i to iz slavonskih vinograda, iz Kutjeva.
- Prije 14 godina u dogovoru s profesorom Edijem Maletićem sa zagrebačkog Fakulteta poljoprivrede započeli smo projekt kako bi uvidjeli da li Crljenak može uspjeti i u slavonskim vinogradima. Posadili smo 1200 trsova, no kako je u našim vinogradima više vlage nego u Dalmaciji, berba nam je mjesec dana kasnije. Na kraju imamo oko 300 litara crnog vina, no ipak se razlikuje od domicilnog Crljenka, tijelo vina je slabije, iako je alkoholna jačina ista kao Crljenak kaštelanski – iznio na nam je Krauthaker, dodajući i ovo:
- Ovaj Festival je odlična stvar, dobro je to za vinsku branšu. Moramo njegovati autohtone sorte, prepoznavanje lokacije za turističku promociju.
Otkrio nam je slavonski vinar kako oni imaju trsove Crljenka, njih 15 i na terasi hotela Eksplanada u Zagrebu!
- Naše vino, a obvezno i od tih trsova na terasi, otkupi hotelski restoran imena Zinfandel – zanimljivost vezanu za Crljenak na kontinentu ispričao nam je kutjevski vinogradar i vinar.
Što se tiče samog Festivala u Kaštelima, uz gastronomski dio, održane su i brojne edukacije, te prezentacije, među ostalim i djelatnika razvojne agencije JU RERA Splitsko-dalmatinske županije. Maja Vukan i Ivo Benzon predstavili su projekte u kojima se europskim novcem može raditi na brendiranju naše baštine, našeg bogastva i tradicije gdje svakako spada i Crljenak kaštelanski te cijela priča oko njega, koja je sutra primamljivi “mamac” za dolazak u Kaštela! Kao što brojni gosti posjećuju i kalifornijsku dolinu Zinfandela - Napa Valleey...
ČOKOLADA I CRLJENAK
Marinko Biškić iz “Nadaline” predstavio je i svoju paletu “slatkih” proizvoda, redom čokolade, ali i krem namaz.
- Tamna čokolada savršena je uz degustaciju s crnim vinom, što je svakako Crljenak kaštelanski. Zato sam ovdje, na Festivalu vina i hrane, a moja čokolada vam da onaj zadnji touch – još jedan eno-gastro spoj iznio nam je slavni splitski čokolatijer, poznati roker sada u “slatkom” biznisu.
KUHAO I ROBOT
Svakakvih zanimljivosti nudi ZINFEST 2021., pa je odrćana I prezentacija robota koji kuha.
- Radi se o našem Gama-cheefu, koji u 15-minuta može sam skuhati rižote, paste, gulaše, njoke... - zbori nam Đulijano Nola iz “Bots&pots” koji uz kuhara Vedrana Varvodića je prestavio “robota-kuhara” koji je okupljenima skuhao tjesteninu s kozicama i šalšom, te sve oduševio....
SUBOTA DOGAĐANJA
Od 10 do 14 sati - treći dan
11:30 sati, predstavljanje Smjernica za izradu ECO-SMART Strategija za FLAGove.
Predstavljanje FLAG ŠKOJI
13:00 sati,WOW ocjenjivanje vina
14:00 sati zatvaranje manfestacije
PROGRAM PRIPREMANJA JELA I KUŠANJA
11.00 sati Pušnica Bek – chef Antun Nišević
12.00 sati Sipa i bob- svjetski prvak Andro Vetma
13.00 sati kuhanje tradicijskog brujeta- Antun Nišević
14.00 sati zatvaranje prvog “ZINFEST 2021.”