Stella Croatica je u petak 21. svibnja otvorila Muzej masline koji je dio turističke ponude Etno agro parka Stella Croatica na Klisu, čiji program je podržala Splitsko-dalmatinska županija kroz suradnju na području očuvanja baštine i unapređenju turističke ponude.
Sve sastavnice parka su financirane sredstvima pretpristupnih i strukturnih fondova EU putem Agencije za plaćanje u poljoprivredi.
- Svaki pravi projekt je rezultat poduzetnika i onoga tko ga je osmislio i zato cijela državna administracija u ovoj vladi predsjednika Andreja Plenkovića nastoji što veći dio svojih aktivnosti posvetiti poticanju i davanju odgovarajućih potpora poduzetničkim projektima - govori Ministrica poljoprivrede Marija Vučković te nadodaje:
- Naglasila sam da je ugovoreno 90 posto sredstava, a isplaćeno gotovo 75 posto sredstava što svjedoči da unatoč teškim okolnostima investicijski projekti i dalje idu. U SDŽ je ugovoren niz projekata, osobito onih za male poljoprivrednike, kod Stella Croatice, imamo ugovorene projekte iz jedne od najboljih i najefikasnijih mjera programa ruralnog razvoja, koje se odnosi na podizanje dodane vrijednosti - kazuje Vučković.
Istaknula je i da je lijepo spojiti poljoprivredu i turizam, Primorje i Zagoru. Zaključuje kako je projekt unatoč otežanim okolnostima, našao svoj put.
Zatim se osvrnula na dalmatinske maslinare.
- Na području Splitsko-dalmatinske županije imamo 2.600 OPG-ovaca koji se bave maslinarstvom. Treba govoriti i o ograničavajućim faktorima, a to su usitnjene parcele; zato ističemo komasaciju kao jednu od glavnih reformskih aktivnosti.
Ovo se posebno odnosi na dalmatinske županije i polja kojima treba vratiti život. Maslina je imala tešku godinu stoga treba ulagati u posebnu vrstu opreme koja će ojačati otpornost protiv klimatskih promjena. Na ministarstvu poljoprivrede je da nađemo nove distribucijske kanale, snažnije i konkretnije podrške te da povećamo proizvodnju - rekla je Ministrica poljoprivrede.
Andrija Polić, vlasnik Stelle Croatice govori da je napravljen iskorak u turizmu i edukaciji o gastronomiji.
- U suradnji sa županijom radimo niz edukativnih radionica gdje učenike dovodimo kod nas na imanje i upoznajemo ih s maslinovim uljem. Na tome se zahvaljujem županiji jer je podržala naš prilaz školama kako bismo mogli prikazati radionice koje su podržane od strane ravnatelja. Nažalost, panedmija je odradila svoje pa ih zadnje dvije godine nismo mogli održavati.
Osim iskoraka u turizam, napravili smo i iskorak u edukaciji o našim gastronomskim vrijednostima koja treba obaštiniti. Ruralno područje treba oživjeti i vratiti im ljude. Općina Klis to potiče - rekao je Polić.
Zatim je istaknuo kako ove godine očekuje dobru turističku posjećenost.
- 2019. godine je bilo preko 50.000 posjetitelja. Zbog korone, prošle godine ih je bilo nekih 9.000, a ove godine očekujemo više posjeta nego prošle. Zaista im imamo što za ponuditi, tradicijsku i prirodnu baštinu, kao i poljoprivrednu kulturu - zaključuje Andrija Polić.
Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije komentirao je projekt Muzeja masline.
- Muzej maslina znači puno, Polić se pokazao kao uspješan poduzetnik koji privlači turiste. Ovo je proizvod koji pozitivno radi marketinški efekt na Hrvatsku - kratko se osvrnuo Stella.
Marin Jerković, voditelj poslovanja je rekao da im je bila želja dati maslini jedan poseban prostor koji ona zaista zaslužuje kao hraniteljica brojnih dalmatinskih obitelji kroz povijest.
- Napravili smo muzej podijeljen u četiri osnovna dijela. U prvom dijelu je priča o razvoju, drugi dio je naglasak na sortama, treći dio je posvećen berbi, preradi i čuvanju, a u zadnjem dijelu muzeja objašnjavamo posjetiteljima kako prepoznati ekstra djevičansko ulje i kako ga pravilno koristiti - rekao je Jerković te dodao da su najave za ovu godinu vrlo dobre te da očekuju dobru sezonu.
- Riječ je od reprezentativnom kompleksu koji se sastoji od proizvodnog pogona, preko botaničkog vrta sve do Muzeja maslina, a posjetitelji mogu kušati slastice - zaključuje Jerković.