Nakon što smo apelirali da nam šaljete vaše recepte za domaće fritule kako bismo završili medijsku eru "Dubai fritula", na naš mail stiglo je mnoštvo recepata koje ćemo objavljivati sve do Božića. Danas objavljujemo recept gospođe Sandre kojoj je u naslijeđe ovaj recept ostavila njezina baka Slavenka.
FRITULE OD KRUMPIRA
Sastojci:
- nekoliko brašnjavih bijelih (3-4) krumpira (da ne puštaju vodu nakon kuhanja)
- pola kocke svježeg kvasca
- šećera
- tople vode
- brašna za dizana tijesta
- malo soli
- 1 čep od boce rakije lozovače
- 1 vanilija
- korica 1 limuna domaćeg
- korica 1 naranče domaće
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U manji lončić umuti kvasac sa 1 čajnom žlicom šećera i malo brašna te toplom vodom i staviti da se kvasac digne. Zatim u veću zdjelu staviti krumpir koji ste prije skuhali i propasarali kao za pire (neka se ohladi), šećera ne previše, malo soli, čep rakije, koricu limuna i naranče, vaniliju i malo brašna.
Zamijesiti mikserom i dodavati brašna po potrebi kako bi tijesto bilo gusto ( ne pretvrdo) jer ono će se razrijediti za vrijeme dizanja. Staviti na toplo i pokriti zdjelu da se tijesto udvostruči.
Ugrijati u srednje velikoj posudi dovoljno ulja da fritule mogu slobodno plivati dok se prže. Ne pregrijati jer će biti izvana izgorene ,a iznutra sirove. Žlicom (manja je bolja) vaditi od prilike istu količinu tijesta i spustiti u vruće ulje. Fritule bi se trebale same okrenuti na drugu stranu kada je jedna gotova ali možete ih i vi okretati da dobiju svijetlo zlatnu boju.
Vaditi sa cjedilom i dobro otresti kapljice ulja. Ne bi smjele upijati ništa ulja jer se zato stavlja rakija. Tople posuti šećerom u prahu.
"Ove recept za fritule je od moje obožavane bake Slavenke Toliko su sočne i "mokre" da traju par dana. Uživajte i prijatno", napisala nam je Sandra Kovač Levantin.
ŠALJITE NAM RECEPTE ZA FRITULE NA FACEBOOK ILI MAIL INFO@DALMACIJADANAS.HR
Moja reakcija na članak je...
18
1
4
1
2
1
1