Zgrožena čitateljica javila nam se na redakcijski mail (info@dalmacijadanas.hr) opisujući mučno iskustvo koje je doživjela na splitskoj Peškariji.
Naime, kako navodi Splićanka kupila je svježu ribu, a kada je krenula pripremati ručak doživjela je šok.
"Jutros sam na Peškariji kupila mola koji je bio puna nekakvih glista. Neki ga peku čitavog pa možda ne bi ni skužili, a ja sam ga čistila i kad sam ga rastvorila doživjela sam šok", kazuje nam naša sugovornica uz popratni dokaz, odnosno videosnimku.
Prizor je 'gadan', ali nije opasno za ljude...
Sa stručnjakom morske biologije provjerili smo je li riječ o pokvarenoj ribi,
Dijagnosticirao je da je kod ovog slučaja riječ o parazitu anisakis.
Anisakioza je infekcija larvom gliste iz roda Anisakis i srodnika, poput Pseudoterranove. Do infekcije dolazi uzimanjem sirove ili nedovoljno kuhane morske ribe; larve se ukopaju u sluznicu probavnog sustava, uzrokujući tegobe
Anisakis može biti potencijalno opasan za ljude konzumacijom sirove ili nedovoljno termički obrađene zaražene ribe i glavonožaca. Rizični su i proizvodi od sirove ribe kao što su sushi ili carpaccio.
Ipak, stručnjak naglašava da, iako se radi o ružnom prizoru kada se otvori utroba, parazit nije opasan za ljude ako se riba termički obradi.
Pripazite kako konzumirate ribu!
U slučaju konzumacije ribe ili proizvoda infestiranih anisakisom, mogu se pojaviti simptomi boli u trbuhu, mučnina i povraćanje, a crijevna infekcija može dovesti do upalne mase sa simptomima nalik na Crohnovu bolest.
Zato sljedeći put pri kupnji ribe, pripazite da je konzumirate termički obrađenu.