Ranije smo pisali da je Brački varenik prvi proizvod s otoka Brača koji je na razini Europske Unije zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla. Radi se o tradicijskom proizvodu od grožđanog soka koji se koristi prvenstveno kao dodatak jelima i prirodni zaslađivač i poboljšivač okusa. To je ujedno i prva zaštita te vrste proizvoda u Hrvatskoj.
Nakon varenika i maslinovo ulje zaštićeno je EU oznakom izvornosti
No, dobra je vijest da su Bračani, osim varenika zaštitili i svoje nadaleko poznato maslinovo ulje. Objavom EU uredbe o upisu naziva „Bračko maslinovo ulje“ u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla dovršen je posao na dugo očekivanom priznanju izvornosti bračkog maslinovog ulja.
Nakon što je Brački varenik nedavno zaštićen kao 26. hrvatski proizvod i prvi s otoka Brača na području cijele EU danas je i Bračko maslinovo ulje kao 33. hrvatski proizvod ostvarilo istu razinu zaštite na području EU što je radosna vijest i veliko priznanje bračkim maslinarima i uljarima.
Zahtjev za zaštitom podnijela je Poljoprivredna zadruga Supetar u dogovoru s ostalim poljoprivrednim zadrugama otoka Brača: Postira, Selca, Bol i Milna.
Cijeli postupak počeo prije gotovo četiri godine
Tija Mlinac, predsjednica Poljoprivredne zadruge Supetar u početku je za Dalmaciju Danas otkrila kada su započeli cijeli postupak zaštite maslinovog ulja kojim se Bračani ponose.
"U svemu je sudjelovala Poljoprivredna zadruga Supetar i mi smo započeli postupak zaštite bračkog maslinovog ulja. Još smo u kolovozu 2018. godine podnijeli ovaj zahtjev prema Ministarstvu poljoprivrede RH. Prije toga smo izradili specifikaciju proizvoda, a u svemu nam je pomogao doktor Ivica Ljubenko", pojašnjava za Dalmaciju Danas Tija Mlinac.
Napomenu je da su u cijelom postupku sudjelovale i ostale poljoprivredne zadruge s otoka, a svim proizvođačima maksimalno su ušli u susret.
"Naime, na samom početku potrebno je napraviti razne provjere i analize. Sve ih treba uobličiti i sažeti u taj dokument. Tako da, sami postupak je počeo puno ranije od podnošenja našega zahtjeva. Moram napomenuti da su u cijelom radu sudjelovale i ostale poljoprivredne zadruge s otoka Brača. Zajedno smo odlučivali o uvjetima koje proizvođači moraju postići da bi dobili potrebni certifikat. Opet, maksimalno smo im ušli u susret proizvođačima jer nismo željeli da u proizvodnji izdvajaju velika financijska sredstva kako bi dobili konačnu oznaku", govori nam Mlinac.
Evo što proizvođači moraju znati...
Ako proizvođači žele ući u postupak zaštite, prvo se moraju javiti kontrolnom tijelu. Nakon toga, tijekom cijelog postupka, od berbe do proizvodnje, svi se moraju držati točno propisanih uvjeta za rad. U samom početku kontrolno tijelo provjerava maslinik u kojem mora biti 80 posto sorte oblica, nakon toga slijedi berba i transport.
"Prerada se provjerava, ona se mora obaviti u roku od 48 sati pod točno određenoj temperaturi, isto vrijedi i za skladištenje proizvoda. Ukratko rečeno, proizvođači su od početka do kraja pod kontrolom. Konačno, ako sve ovo uspješno prođu, svi oni dobivaju certifikat od kontrolnog tijela. To je za potrošače jako bitno i to je garancija da je ulje proizvedeno na Braču", veli za Dalmaciju Danas te nastavlja:
"Ovim činom otvara se novo poglavlje u proizvodnji i plasmanu bračkog žutog zlata te slijedi uvrštavanje zainteresiranih proizvođača u proces zaštite", zaključuje predsjednica Poljoprivredne zadruge Supetar.