Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

GRAND GOURMET 2021: Od natjecanja u posluživanju do delicija od divljači i halal jela

Prvi dan Grand Gourmeta zaključio je master class o halal jelima Hamida Hadžića, ŠKMER-ovog ambasadora za Bosnu i Hercegovinu te šefa kuhinje Hotela Hills Sarajevo, jednog od najvećih kongresnih centara u Europi
D.D. / Foto: PR7. prosinca 2021. 20:52
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Prvi dan 7. Grand Gourmeta, festivala i međunarodnog natjecanje konobara, barmena, barista, restorana i ugostiteljskih škola, započeo je edukacijama, a zatim i natjecanjima u sinkroniziranim posluživanjem tročlanih timova srednjih škola te nadmetanju u Chef’s tableu - kuhanja i serviranju četiri slijeda jela ekipe kuhara i konobara.

Sam festival započeo je u utorak master classom “Room service” Marija Pavića, iskusnog ugostitelja i nastavnika ugostiteljske grupe predmeta u Srednjoj strukovnoj školi “Blaž Jurjev Trogiranin”.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Govorio je o pravilima posluživanja i ophođenje prema gostima većih hotela, kako od narudžbe do posluživanja treba najviše do pola sata, kao i o optimiziranju poslovanja objekta. Pavić je istaknuo kako svaki hotel s pet zvjezdica mora imati 24 satnu poslugu u sobi sedam dana tjedno, a osoblje znati pružati vrhunsku uslugu bez obzira koliko hotel ima soba kako bio zadržao kategoriju i renome.

Poslužitelj posve mora poznavati jelovnik, dodao je Pavić, te vjerovati u ono što radi, dok voditelj posluge treba znati odabrati adekvatno osoblje, rasporediti ga po katovima, disciplinirati zaposlenike i ocjenjivati uslugu posluživanja.

"Posluga u sobi znači prava hrana u pravo vrijeme u pravoj prostoriji. Nema šanse za naknadni ispravak, stoga budite posebni i unaprijed provjerite dostupnost svih namirnica. Dok ste u sobi, budite oprezni i osjetljivi na raspoloženje gosta. Uđite tek nakon što je dopušteno, pozdravite, poslužite ili ostavite hranu po želji gostiju. Poslije posluživanja nemojte odugovlačiti, nego predočite račun, uzmite potpis, pitajte kada možete doći po upotrebljeni inventar, poručite ima da uživaju u hrani." - uputio je Pavić okupljene.

Zatim je uslijedila radionica Sljubljivanje tartara i carpaccia od divljači s biranim vinima Badela 1862 te peljeških i slavonskih vinogradara.

Voditelji su bili Nebojša Rajković, šef kuhinje renomiranog baranjskog restorana Čingi Lingl čarda i Damir Zrno, sommelier, vinski edukator i agronom iz Osijeka, a pokazali su kako se suvremeni gurmanski jelovnik u objektu može posve uklopiti u tradicijsku priču koja će oduševiti goste koje traže autohtonu kuhinju, kao i da se slavonska i dalmatinska vina mogu savršeno sljubiti uz zalogaje srnetine.

- Carpaccio i tartar biftek od srnetine specifičan je za područja gdje ima divljači, a Baranja je upravo time bogata. Poruka ove radionice je da je hrvatska eno-gastronomija različita, a ipak spojiva. Uz ovakve delicije idu jača i kompleksnija vina kojih u Dalmacija ima na pretek. Iz Baranje smo sa srnetinom sljubili nekoliko vina Iuris Tempera - bijeli cuvée koji je blago barikiran, cabernet sauvignon te merlot i graševinu superior vinarije Josić. Iz Dalmacije bila je linija Korlat Badela 1862 te Dingač Reserva, vinarije Pelješki vinogradar." - naveo je Zrno.

gourmet (1)
GALERIJA
Kliknite za pregled

Dodajmo, Rajković je bio šef kuhinja opatijskih restorana "Coloseum“ i „Lungo mare“ u hotelu Savoy. Njegovi jelovnici u Čingi Lingl čarda istinski su gurmanski užitak za ljubitelje vrhunske domaće kuhinje tog kraja.

"Srneće meso je najsigurnije od divljači za ovakva sirova jela, no svejedno prolazi procese obrade i treba ga zamrznuti barem dva puta radi omekšavanja vlakana. Prvi put nakon otrkrvljavanja 24 sata u vodi, a zatim i kad se isiječe na pozicije za različita jela. Za carpaccio koristimo srneći ramstek, a za tartar biftek i ramstek koji se isključivo ručno usitne" - naveo je chef Rajković.

Zrno godinama usko surađuje s vinarima, provodi edukacije za vinoljupce kako bi se uputili od samog proizvodnog procesa pa sve dok vino ne završi u čaši i na nepcu. Vodi vinske škole, a jedan je od vodećih prezentera hrvatskih vina na manifestacijama i festivalima. Vina koja su poslužena uz divljač na Grand Gourmetu kratko je opisao posebnosti.

- Graševina je bilo službeno vino Austro-Ugarske monarhije, antička sorta nepoznatih "roditelja", a merlot je, pak, nastao u pokrajini Bordeaux u Francuskoj križanjem Caberneta Franca i stare sorte Magdeleine Noire des Charentes. Kod nas daje jako dobre rezultate. Dingač, kao što znamo nije vrsta vina, već zaštićeni položaj otoka Pelješca gdje grožđe na padinama od oko 50 stupnjeva kosine prima sunčevu toplinu tri puta; isprva izravno od sunca, drugi put lomom svjetlosti s mora, a treći put uzimajući toplinu noću kamenu koji okružuje vinograde. Sorta je plavac mali, a reserva, koju smo danas sljubili sa srnetinom, obično znači najbolje grožđe iz najbolje berbe. Kušali smo i bijelo vino Royal Hill od crnog grožđa pinota. Specifično je po tome da nema muljanja, već se odmah preša, pa se dobije bijelo vino od crnog grožđa koje ima i karakteristike crnog vina, te ga je dobro poslužiti uz jača jela - naveo je Zrno.

Prvi dan Grand Gourmeta zaključio je master class o halal jelima Hamida Hadžića, ŠKMER-ovog ambasadora za Bosnu i Hercegovinu te šefa kuhinje Hotela Hills Sarajevo, jednog od najvećih kongresnih centara u Europi.

Hadžić je vitez kulinarstva jugoistočne Europe, koji u karijeri dužoj od 30 godina većinom provedenoj u sarajevskom Holiday Innu kuhao za Billa Clintona, Lady Dianu, Kirka Douglasa, Angelinu Jolie, Françoisa Mitterranda i mnoge druge istaknute osobe svijeta. Na Grand Gourmetu pripremio je marokansku salata, merdžemek čorbu i janjeći biryani te posjetitelje uputio u halal certifikate koji jamče striktno poštivanje načina prehrane i klanja životinja te pravilno skladištenje i pripremu za vjernike islamske vjeroispovijesti.

"Halal je sve što je dozvoljeno, a haram je ono što nije. Halal je pravilno klanje stoke, namirnice bez alkohola, aditiva – ono što se prati od livade do stola. Danas je bila prilika da napravimo marokansku salatu od slanutka s malo fete sira, povrća, posebnih začina...Ljudi s Bliskog istoka vole da im je sva hrana istovremeno servirana na stolu, pa i to danas radimo. Tu je i merdžemek turska čorba od leće pojačana s piletinom, kao i pakistansko, indijsko ili arapsko jelo janjeći biryani, a to je jelo od riže s u kombinaciji s piletinom, ribom ili janjetinom kako smo je mi danas radili. Specifičnost je po načinu mariniranja mesa koje se radi s korijanderom, čilijem, jogurtom, karanfilčić, cimet, menta..." - kazao je chef Hadžić.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Više vatrogasnih intervencija u Splitu i županiji: Gorjelo u Solinu i na deponiju kod Trogira
9
min
Više vatrogasnih intervencija u Splitu i županiji: Gorjelo u Solinu i na deponiju kod Trogira
Loše spavate i to vam se ponavlja iz noći u noć? To je jako loša vijest za vas, morali bi ste potražiti pomoć
5
sat
Loše spavate i to vam se ponavlja iz noći u noć? To je jako loša vijest za vas, morali bi ste potražiti pomoć
"Di ću parkirat?" - ovo pitanje ne postavljaju oni koji koriste splitske javne bicikle
5
sat
"Di ću parkirat?" - ovo pitanje ne postavljaju oni koji koriste splitske javne bicikle
DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso
6
sat
DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso
Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
7
sat
Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Racija u Dicmu: Ugostiteljski objekt zatvoren zbog kršenja propisa, muškarac priveden
    Racija u Dicmu: Ugostiteljski objekt zatvoren zbog kršenja propisa, muškarac priveden
    15. prosinca 2025. 12:18
  • Anđa Marić šokirala sve: 'Moj sin je alkoholičar, bolesnik, ovisnik. Sada je u istražnom zatvoru i odgovarat će...'
    Anđa Marić šokirala sve: 'Moj sin je alkoholičar, bolesnik, ovisnik. Sada je u istražnom zatvoru i odgovarat će...'
    15. prosinca 2025. 17:53
  • Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    16. prosinca 2025. 00:46
  • Vozačica splitskog Prometa: "Kad me vidjela za volanom, rekla je da zaustavim autobus i izašla..."
    Vozačica splitskog Prometa: "Kad me vidjela za volanom, rekla je da zaustavim autobus i izašla..."
    15. prosinca 2025. 20:06
  • Reinerov sin je u pritvoru
    Reinerov sin je u pritvoru
    15. prosinca 2025. 17:31
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.