Središnja događanja međunarodnog natjecanja konobara, barmena, barista i restorana Grand Gourmeta 2022 održat će se 3.- 5. studenog u splitskom Radisson Blu Resort & Spa hotelu, manifestacije koja nudi brojne popratne programe, promocije ugostiteljskih zanimanja te sustavno unaprjeđuje turističku ponudu.
Grand Gourmet po 8. put organizira udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija(ŠKMER) uz podršku Ministarstva turizma i sporta, Turističke zajednica grada Splita, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko dalmatinske županije, Hrvatske gospodarske komore te brojnih partnera.
Natjecanja, okrugli stolovi Grand Gourmeta otvoreni su u cijelosti za javnost, dok je za edukacije (master classove i radionice), koje su besplatne, zbog ograničenog broja mjesta potrebna prijava na broj: +385 99 319 89 61 ili mail: info@skmer.hr.
„Grand Gourmet i ove godine na temelju analize rezultata i posebnih izazova turističke sezone koja polako završava, najavljuje trendove za naredno razdoblje, donosi nova znanja i tehnike koje će nam predstaviti vrhunski i educirani profesionalci ugostiteljskih zanimanja. Kroz manifestaciju edukacijama i natjecanjima stvara se baza kvalitetnih novih djelatnika. Posebice jer je nedostatak educiranog kadra godinama izazov nad izazovima poslodavcima kao što su hotelijeri, restorateri, agencije...ukratko, svima koji pružaju ugostiteljske i turističke usluge. Stoga, pozivamo poslodavce da posjete festival i unaprijede poslovne aspekte te krenu u pripremu iduće sezone. Smatramo da pravodobna, pravilno odabrana i kvalitetna priprema osigurava adekvatno pružanja usluga u sezoni, a kako bi bila željene razine kvalitete, sigurnosti i pouzdanosti tu smo da ih inspiriramo novim idejama i rješenjima te upoznamo s budućim djelatnicima” - najavila je Alma Harašić Bremec, organizatorica Grand Gourmeta.
Festival počinje master classom o kavi u četvrtak u 10 sati, a zatim je zakazano službeno otvaranje u 11 sati. Odmah nakon toga je i prvi od tri okrugla stola Grand Gourmeta. Razgovarat će se o temi "Kava u Hrvata – mitovi i navike" koju vode renomirani domaći baristi i stručnjaci za kavu.
Dodajmo, okrugli stolovi odražavat će se svakog dana u 11.30 sati. U petak je, pak, okrugli stol u organizaciji HGK – Županijske komore Split s temom „Stipendiranje mladih”. O izazovima na tržištu radne snage govorit će eminentni stručnjaci iz zemlje i inozemstva, a nakon okruglog stola, u petak u 12.30 sati, otvorit će se Sajam poslova i stipendiranja, na kojem će se poslodavci iz sektora turizma predstaviti učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola te studentima s područja Dalmacije. Završni okrugli stol održat će u subotu, a tema je „Umjetnost prezentacije i prodaje vina”, iznimno značajnog marketinškog aspekta u privlačenju gostiju domaćim destinacijama.
„Multidisciplinarnim pristupom u raspravama na tri okrugla stola okupit će se vodeći stručnjaci iz različitih područja. Iznijeti će se ideje i nove strategije za uspjeh hrvatskog turizma koji počinje u destinacijama doživljaja što će biti i ključna tema think tanka posljednjeg dana Grand Gourmeta " - dodala je Harašić Bremec.
Think tank "Moć upravljanja destinacijom kroz doživljaje" u suorganizaciji Udruge poslovnih žena Krug Split, održat će se u subotu u 10 sati, a oni koji žele podastrijeti ideje i prijedloge vezane uz temu, te rade u turističko-ugostiteljskom sektoru, poželjno je da pošalju svoje podatke te stručno poslovne reference na mail: info@skmer.hr.
Detalji o manifestaciji su na linku: https://www.skmer.hr/grand-
Grand Gourmet 2022 program
VIII. FESTIVAL I MEĐUNARODNO NATJECANJE KONOBARA, BARMENA, BARISTA I RESTORANA
RADISSON BLU RESORT & SPA, SPLIT
ČETVRTAK 3.11.2022.
10:00 MASTER CLASS „Kava doma“, Dušan Kerić
11:00 SLUŽBENI PROGRAM Otvaranje VIII. Grand Gourmeta
11:30 OKRUGLI STOL Kava u Hrvata – mitovi i navike
13:00 NATJECANJE Chef’s table
Natjecanje konobara
Sinkronizirano posluživanje
Natjecanje barista
17:00 EDUKACIJA Trendovi u ugostiteljstvu: Organska vina, Damir Zrno
18:00 RADIONICA Koktel na bazi kave, Tomislav Stančić
19:00 SLUŽBENI PROGRAM Proglašenje, dodjela medalja, diploma, pehara
PETAK, 4.11.2022.
10:00 MASTER CLASS Sljubljivanje jela i maslinovih ulja, Marina Selak
11:30 OKRUGLI STOL Stipendiranje mladih – ključ uspješnog turizma
12:30 SAJAM POSLOVA
13:00 NATJECANJA: Chef’s Table
Natjecanje konobara
Natjecanje barista
16:00 RADIONICA Pivo i pivski menu, Hamid Hadžić & Zijad Herić - Pivnica HS - Sarajevo
17:00 RADIONICA “Whisky Experience – Johnnie Walker Black Label”, Toni Ivica
18:00 EDUKACIJA Sinkronizirani kokteli, Kristijan Briješki & Dragan Repac
19:00 SLUŽBENI PROGRAM Proglašenje, dodjela medalja, diploma, pehara
SUBOTA, 5.11.2022.
10:00 THINK TANK Moć upravljanja destinacijom kroz doživljaje
11:30 OKRUGLI STOL Umjetnost prezentacije i prodaje vina
13:00 NATJECANJA: Barmen Classic
Barmen Flair
16:00 EDUKACIJA Izrada karte mediteranskih delicija, Mario Pavić
17:00 MASTER CLASS Putovanje Crljenka Kaštelanskog, Ivan Kovač Matela
18:00 MASTER CLASS Sljubljivanje sireva s crvenim vinima, Vladimir Vladić & Damir Zrno
19:00 SLUŽBENI PROGRAM Flair show
Proglašenje, dodjela medalja, diploma, pehara
*obavezna prijava za edukacije na email info@skmer.hr ili na +385 99 319 89 61
*broj mjesta ograničen